Румен Радев и Бойко Борисов се срещат лично само в

...
Румен Радев и Бойко Борисов се срещат лично само в
Коментари Харесай

Какво иска Румен Радев

Румен Радев и Бойко Борисов се срещат персонално единствено в границите на съвещанията на Консултативния съвет по национална сигурност

© Георги Кожухаров

- Президентът и министър председателят влязоха в открит спор, поради който президентът блокира решение на кабинета

- С няколко хода в последния месец Румен Радев сподели, че ще търси независим облик в политиката - съпротива на ГЕРБ, само че не дружно с Българска социалистическа партия Още по тематиката
Борисов ще опита да смени най-малко двама министри в четвъртък

Валентин Радев ще остане вътрешен министър в оставка, в случай че до тогава няма декрет на президента за освобождението на Младен Маринов като основен секретар на Министерство на вътрешните работи
18 сеп 2018
Президентът продължава войната на нерви с държавното управление (допълнена)

ГЕРБ и патриотите са подготвени на среща с него, с цел да няма борба към рокадите в кабинета
17 сеп 2018
След седмица, в която Румен Радев беше центърът, от който зависеше желанието на Бойко Борисов да направи промени в държавното управление, на президентската институция, постоянно подценявана, би трябвало да се огледа от различен ъгъл. Заради обстоятелството, че президентът не принадлежи към нито една от трите управляващи, в годините ролята му в ръководството на страната е неглижирана. В последните седем дни обаче Радев сподели на процедура, че може да провали проектите на премиера. Както Борисов направи с президентските очаквания да взе участие в сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк да вземем за пример.

Президентът изиска Министерският съвет да стартира процедурата за освобождението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов (номиниран за предстоящ министър на вътрешните работи) изначало, като този път вземе под внимание и неговото мнение, тъй като той издава в последна сметка указа. След шест дни позиционна война кабинетът изпрати спомагателни документи на " Дондуков " 2, само че не прегласува решението от 10 септември. Във вторник Радев подписа освобождението на основния секретар с коментар, че " с желанието си да предложи господин Маринов за министър на вътрешните работи министър-председателят и ръководещото болшинство поемат отговорност за кадрово решение, което се приема сериозно от обществото ". И още веднъж възбуди съмнения за същинската причина за държанието му.

Има ли власт президентът

Правомощията на президентската институция са толкоз безформени, че всеки държавен глава може както нищо да не прави и да изкара пет безоблачни години на " Дондуков " 2, по този начин и да вложи темперамент и манталитет, с цел да ги трансформира в инструмент за отвоюване на власт. Все повече наподобява, че Румен Радев е избрал втория вид на държание. Преди малко повече от година и половина той влезе в постройката с огромна упоритост, командирско его и кураж, само че дали поради липса на политически опит, или предизвикан над прага му на търпимост, сподели, че може да бъде в някаква степен нападателен, злопаметен и (в здравословна) доза лакомец. С този боеприпас той пое механизмите на президентската институция, които главно й разрешават да се намесва в деликатна сфера като кадровите назначения - основен прокурор, съдии в Конституционния съд, член на Съвет за електронни медии, въздействие върху избора на посланици, върху попълването на основни постове в ръководството на армията и националната сигурност.

В държанието на Радев от началото на септември има два маркера, които издават ненапълно посоката, в която е тръгнал - създаване на имидж на мощен опозиционер и независим, без угризения да се отърве обществено от Българска социалистическа партия, без която той нямаше да е на този пост. Първо в послание към народа за новия политически сезон той сподели, че предварителни избори в директно бъдеще няма да отворят нова вероятност пред страната, което опонира на тактиката на Българска социалистическа партия. В същото време прикани опозицията да се трансформира в по-смислена опция, а и жителите - да бъдат дейни. Накрая сподели, че в случай че смяна няма, той е подготвен да работи с хората за нея.

От април насам това е вторият път, в който сред редовете на изявлението на президента си личи, че не изключва и лична политическа кариера. Даже част от възможните тежести, които до момента носеше - че е определен с номинация от Българска социалистическа партия, започнаха да отпадат поради цялостното разминаване с Корнелия Нинова по тематиката за ексклузивен избор. На " Позитано " 20 бяха разтърсени и гневни. До такава степен, че се трансфораха в съперници за публичното утвърждение - във вторник Радев сезира Конституционния съд поради измененията в Административно-наказателния кодекс, а час-два по-късно същото направиха и от Българска социалистическа партия, макар че не беше в проектите им за този ден. Социалистите обаче бяха споделили още предходната седмица, че ще се извърнат към съда.

Със поръчката при започване на сезона Радев даде време на ръководещите - да се поправят или провалят, на опозицията - да бъде опция, само че и на себе си - да се построи като мощен независим състезател. За негово улеснение няколко дни по-късно се появи мотив, който да го трансформира - даже и единствено за няколко дни - в индивида с задоволително благоприятни условия да спъне Бойко Борисов към задачата. Играта му беше на ръба, тъй като не е мъчно да се разбере и другата позиция към проблема с указа - самоцелно саботиране посредством процедурни вторачвания на промените в държавното управление - нещо, надалеч отвън неговите пълномощия. Трупането на власт не носи единствено позитиви. Колкото по-голямо е въздействието на президента при взимането на избрани решения, толкоз по-голяма е и неговата отговорност.

В четвъртък Народното събрание най-сетне имаше опция да освободи министрите Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков и на тяхно място надлежно да изберат Росен Желязков, Младен Маринов и Петя Аврамова.

Какво в действителност желае Румен Радев

От своя страна президентът няма доста други благоприятни условия да въздейства директно върху процесите в страната с изключение на посредством процедурите по назначенията в изпълнителната и правосъдната власт. Ветото му е елементарно преодолимо, няма законодателна самодейност, с изключение на да предлага референдуми, нито пък има право да взе участие във вземането на управнически решения. Силата му се усилва единствено в случай че се случи по този начин в неговия мандат, че да би трябвало да назначава служебно държавно управление. При Радев обаче това съответства безусловно с първия му ден на " Дондуков " 2 и до момента в който се ориентира, Борисов още веднъж пристигна на власт.

Първите удари под кръста получи от дълго време - претърпя невиждан неуспех на съвещанието на Консултативния съвет по национална сигурност през октомври м.г., на което искаше да се разискват ограничения за битка с корупцията, тъй като главните участници от изпълнителната и законодателната власт не пристигнаха. Специална комисия в Народното събрание ревизира работата по желание на нови изтребители за армията и задейства процедурата още веднъж. Напрежението сред президента и държавното управление набъбна около разногласието кой да води делегацията в Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк след няколко дни, както и при пресяването на претендентите за посланици в листата на ръководещите. Министерство на вътрешните работи пък се зае особено да проверява злополука в центъра на Харманли, в която беше забъркан бащата на Радев.

С държанието си по проблема с указа за Маринов президентът откри метод да покаже, че в случай че пожелае, може да сътвори проблем на ръководещите и те ще би трябвало да се преценяват и с него. Дали това значи, че желае повече власт? Той няма по какъв начин да получи повече власт, тъй като границите на опциите му са в конституцията, само че пък може да уплътни всички принадлежности, които има. Трябваше ли да вземем за пример в държавното управление да правят отстъпка той да води делегацията в Организация на обединените нации? Не, само че трябваше да се постараят да има разговор, държанието на инат води до задънена улица.

В дълготрайните цели на Радев най-вероятно попада и някаква форма на партийно строителство или най-малко трупане на рейтинг и създаване на облик, който да му разреши и втори мандат на " Дондуков " 2. Спекулациите за основаване на пропрезидентска партия в този момент са прекомерно пресилени, макар че искащи за това няма да липсват. В понеделник се появи една такава евентуална група - предприемчив комитет, който предложения президента да стане мотор на " единението на нацията ". Поводът, който употребяват, е 100-годишнината от Войнишкото въстание. Оглавява се от акад. Георги Марков, а пък измежду членовете му са Цветана Манева, Васил Михайлов, Богомил Бонев, Велизар Енчев, Рупен Крикорян и други В сряда те бяха на среща с президента. " Светотатство е костите на жертвите да бъдат използвани в злободневната политика. Аз ще поддържа вашата самодейност и ще заема обществено позиция в този смисъл ", сподели след нея президентът.
Следващият тест дали Румен Радев е кадърен да направи добре обмислен и публично защитим избор ще е във връзка попълването на президентската квота в Конституционния съд тази есен. Имената, за които се чува, не са от най-безспорните.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР