Румен Радев, ФейсбукКато общество трябва да се борим за нов

...
Румен Радев, ФейсбукКато общество трябва да се борим за нов
Коментари Харесай

Президентът Радев: Крупният бизнес дебелее от обществени поръчки и интимна близост с властта. Време е нацията да спре да се примирява със своеволията на властта

Румен Радев, Facebook

Като общество би трябвало да се борим за нов модел на ръководство. Неведнъж съм казвал, че каквито и стопански, обществени и данъчни модели да прилагаме, те няма да имат резултат, в случай че продължаваме да сме със настоящия жанр на ръководство. Трябва ни нов жанр, който да изключва интимната непосредственост сред изпълнителната власт и едрия бизнес, каквато следим сега – бизнес, който дебелее от крупни публични поръчки. А в последно време дори получава планове без публични поръчки.

Нуждаем се от вид ръководство, който не разчита на непосредственост до властта, не разчита на готовото, а който с деятелност и модерни прогресивни форми на мениджмънт и конкурентоспособност излиза и на вътрешния, и на интернационалния пазар, бори се за производства с висока добавена стойност, отделя голямо внимание на просвета и обучение. Без промяна на образованието, въобще не можем да приказваме за високотехнологични производства.

Такъв вид ръководство ни би трябвало, което да не позволява еднолично харчене на грамаден финансов запас, без глоба на Народното събрание. Визирам и ще не преставам да подчертавам върху така наречен „ изкуствено отгледан “, целеустремено развиван остатък, по-скоро спестени финансови разноски, които най-после за 20 минути на съвещание на Министерски съвет да бъдат ориентирани там, където е угодно. Трябва ни подобен вид ръководство, което има ясни цели – благоденствието на българите, обособения човек, просперитета на страната, европейски стандарти на ръководство – ще рече бистрота, отчетност и отговорност.

Питате по какъв начин ще се случи всичко това? Според мен първата причина е всички, като общество, да понижим прага на сензитивност и примирие към своеволията на властта.

Но остава огромният въпрос – Накъде ще се движим оттук насетне? Това зависи от нашата обща упоритост като нация. Дали си слагаме за цел просто да се възстановим като обществено-икономически живот към параметрите, които имахме преди рецесията, или си слагаме друга цел – доста по-висока, по-амбициозна, за социално-икономическо възобновление. Какво ще рече това – доста по-висок, доста по-устойчив ритъм на стопански напредък: доста по-добра среда за бизнес, по-висок стандарт на живот, по-високо качество на публичните услуги – обучение, опазване на здравето, сигурност, инфраструктура. Много по-широко включване на жителите в управническите процеси на страната. Като общество би трябвало да решим към какво от това ще се стремим. Ако изберем първия вид – добре, с ограниченията, последователно, все в миналото, уповавам се, ще се възстановим. Тук не приказвам за стопански параметри, а за публичен контракт, публични връзки. Ако обаче желаеме да изберем втория вид, да излезем доста по-добри, доста по-силни, по-проспериращи, да намерим нашето почтено място в Европа, да не сме постоянно, допускам ни омръзна и като че ли се помиряваме, че сме на последно място – би трябвало да се обединим. Тази рецесия потвърди, че заслужаваме доста по-добър живот, по-предни позиции. Когато обществото се сплоти към обща цел и има взаимност и единение, ние показахме, че можем. Сега е време да оползотворим капитала от тази рецесия. Сега е време, в което могат и би трябвало да се вършат решителни промени, отлагани от доста години.

Време е да погледнем на тази рецесия в нейния континуум, да се върнем по-назад във времето, тъй като в този момент ще стартират сладките оправдания – по какъв начин сме били в нечуван напредък, непрестанно растящо богатство – само че виждате ли пристигна тази рецесия и ще се оправдаваме няколко мандата. Тези изказвания ще ги обори доста елементарно всеки българин, тъй като средата, която създавахме през всички тези години с примирие, равнодушие към това по какъв начин се гради публичния контракт, по какъв начин се развиват публичните връзки, бизнес средата – всичко това ни докара до това състояние.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР