Румен Радев е прекалено самонадеян, ако обявява решението си да

...
Румен Радев е прекалено самонадеян, ако обявява решението си да
Коментари Харесай

Васил Тончев: Самонадеяно е Радев да тръгва към втори мандат, без да се е разбрал с БСП

Румен Радев е прекомерно самоуверен, в случай че афишира решението си да се кандидатира за втори мандат без съглашение с Българска социалистическа партия.

Това разяснява за Агенция " Фокус " социологът Васил Тончев по отношение на доклада на президента във връзка 4 години от встъпването му в служба.

 Румен Радев се кандидатира за втори президентски мандат в тандем с Илияна Йотова Виж още

" Изненадващо беше решението на президента да заяви на доклада си, че ще се кандидатира за втори мандат. Дори звучи неуместно, защото не проличава, че се е споразумял с управлението на Българска социалистическа партия. А да направи този ход, без да има такова съглашение и някак си да мине през главата на управлението на Българска социалистическа партия, е неуместно. Това значи, че ще си разминат позициите и вероятно той би трябвало да не разчита на тяхната поддръжка ", разяснява Тончев.

По думите му това ще докара до заплаха той даже да се яви, да не може да прескочи балотажа, в случай че нито една от систематичните партии не застане зад него.

" Смятам, че в случай че се е споразумял авансово с Българска социалистическа партия, може би ще получи поддръжка от тях. Но в случай че не го е направил и по този метод им извива ръцете, като ги слага пред свършено състояние, тогава мисля, че те са в доста неуместна обстановка. Някак си някой извън авансово да им постанова техния претендент, в случай, че те имат правилник и правила, по които да минат, с цел да предлагат своя претендент и да вземат решението си. Прекалено е самоуверен, в случай че няма съглашение с Българска социалистическа партия ", добави още Васил Тончев.

Ако ГЕРБ бъде първа политическа мощ на парламентарните избори, възможностите на Бойко Борисов да се яви на президентския избор стават доста по-големи, разяснява още Васил Тончев.

" Много е мъчно занапред да се приказва за президентските избори. Може да се случи това Борисов и Радев да се изправят в пряк дуел. Вероятна догадка е, само че преди този момент би трябвало да забележим резултатите от парламентарните избори и съгласно тях ще се дефинират и претендентите за президентските. Сега е доста рано, само че в случай че ГЕРБ бъде първа политическа мощ, тогава възможностите Борисов да се яви и на президентския избор, стават доста по-големи ", съобщи Тончев.

Във връзка с това дали президентът се пробва да притегли всички опозиционни гласове с думите, че 2020-а е годината на българското пробуждане и че доверието в Народното събрание е рухнало, Тончев разяснява:

" Според мен това е негова заблуда. Хората, които бяха на площада, привлякоха публичното внимание, разместиха политическите настройки в огромна степен, само че това въобще не е като цяло българското общество. Както виждаме и в проучванията, систематичните партии не престават да имат забележителна поддръжка. Става дума и за ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи. Ако той не работи с нито една, не виждам по какъв начин ще му се получат нещата ".

По думите му напрежението сред " Дондуков " 1 и " Дондуков " 2 е стигнало до там, че няма по какъв начин да бъде потушено.

" Може да бъде решено единствено на избори. Но с изключение на напрежението сред " Дондуков " 1 и " Дондуков " 2, виждам напрежение и от президентската институция по отношение на " Позитано ", сподели още Васил Тончев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР