Румен Радев: Безконтролната власт ражда цинизъмБезконтролната власт ражда цинизъм, а

...
Румен Радев: Безконтролната власт ражда цинизъмБезконтролната власт ражда цинизъм, а
Коментари Харесай

Румен Радев: Безконтролната власт ражда цинизъм

Румен Радев: Безконтролната власт ражда цинизъм
Безконтролната власт ражда цинизъм, а с цинизъм не може да има дейно ръководство и не можем да мислим за проблемите. Това съобщи президентът Румен Радев преди срещата му със студенти в Пловдивския университет, съобщи кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

"Лошото е, че в този момент цялата социална сила, която се натрупа, ще се излее върху Валери Симеонов поради неговото изявление и тъкмо в това виждам аз проблема", сподели още Радев. На срещата в аулата на Пловдивския университет същият този въпрос провокира оживени реакции още при задаването му. Президентът отговори по същия метод, само че добави, че казусът на майките съществува от години, а доста от политиците ни станаха нечувствителни към обществените проблеми. Тук, сподели президентът, става дума за вида политическа институция, а сериозният публичен надзор и напън върху ръководещите е формулата за справяне с всевъзможен цинизъм и сходни изявления.

И в експозето си, и в отговорите на въпросите, задавани от студенти, Радев призоваваше обществото да упражнява своя надзор върху политическата власт. Той разви лекцията си върху теорията на Мансър Олсън, професор от Университета в Мериленд, Съединени американски щати и водещо име в политическата стопанска система, изложена в книгата "Възходът и упадъкът на нациите".

Отговори на десетина въпроси, заложени от студентите. Запитаха го каква мотивация би трябвало да имат, с цел да останат в България. Отговорът на президента, основан на неговата персонална мотивация да остане в страната през бурните 90-те, бе концепцията младите интелигентни и образовани хора да одобряват предизвикването на огромната смяна и да допринесат за нея. Питаха го дали ще сътвори своя партия- на него той отговори, както и различен път е отговарял, че постоянно би подкрепил придвижване, което поддържа демокрацията у нас. Ситуацията в страната Радев дефинира като " субсахарска"- по основни индикатори ние се нареждаме точно до страни от този район, а това би трябвало да се промени. Срещата мина оживено, посредством видеосистема тя се наблюдаваше и в друга зала, с изключение на онлайн в аулата. Основният апел на президента към студентите беше- бъдете свободни! Не се оставяйте да ви вкарат в рамки и системи, бъдете себе си, прикани още Радев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР