Румен Порожанов, който подаде оставка, заради скандала с къщите за

...
Румен Порожанов, който подаде оставка, заради скандала с къщите за
Коментари Харесай

Порожанов трябваше да си тръгне отдавна, смята Мехмед Дикме

Румен Порожанов, който подаде оставка, поради абсурда с къщите за посетители и инспекциите на прокуратурата, трябваше да си тръгне от дълго време, само че в този момент няма кой да го накаже. Това съобщи някогашният аграрни министър Мехмед Дикме в ефира на Би Ти Ви.

Той разяснява анулираната методика за установяване на глобите след заплащане по планове по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2007 – 2013 година. " Чрез това решения съдът единствено я анулира, а не задължава да се връщат пари. Ако на някой са удържани пари, той може да изиска посредством съда да му бъдат върнати, само че за лична сметка ", зави Дикме. В част от посочения интервал, в който е призната методиката, Румен Порожанов е бил изпълнителен шеф на Държавен фонд " Земеделие " (от март 2011 до август 2013 година, а след това от ноември 2014 година до февруари 2017 г.)

" Човекът, който е приложил тази методика е били или извънредно незапознат или си е повярвал, че може да изземва функционалностите на редица институции. Правилата не се дефинират от изпълнителния шеф, а от министъра, откакто е в съгласие с браншовите организации. Всички планове би трябвало да се ревизират по един и същи метод, само че виждаме, че това не е направено ", означи Мехмед Дикме.

На 29 май съдът дефинитивно разгласи за оскъдна методиката. На процедура с решението си Върховен административен съд споделя, че наказания за милиони за нарушаванията с къщите за посетители, както и доста други нарушавания по програмата, би трябвало да бъдат покрити от данъкоплатците. Методиката е одобрена от Изпълнителния шеф на Държавна фирма " Земеделие ", който съгласно Върховен административен съд не е имал делегирани права да одобри сходен акт. От решението се схваща, че всички открити извършители по програмата ще имат период от една година да си изискат парите от страната. Това ще могат да създадат и тези, чиито санкции са доказани дефинитивно от съда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР