Румен ГЕЧЕВ е професор по икономическа политика и доктор на

...
Румен ГЕЧЕВ е професор по икономическа политика и доктор на
Коментари Харесай

Румен Гечев: Предложенията на ГЕРБ и ДПС за субсидиите са див популизъм

Румен ГЕЧЕВ е професор по икономическа политика и лекар на икономическите науки в УНСС. Изнасял е лекции в университети в Съединени американски щати, Франция, Дания, Англия, Чехия, Кипър и други страни. Бивш вицепремиер и министър на икономическото развиване в държавното управление на Жан Виденов, като неговият екип способства за подготовката за Паричен съвет, за основаването на Националната фондова борса и на Държавната насърчителна банка (сега Българска банка за развитие), взе участие в подготовката за приемането на страната ни в Световната комерсиална организация през 1996 година Той е ръководител на Комисията по стабилно развиване на Организация на обединените нации през 1996-1997 година Член на Народно събрание на Българска социалистическа партия.

Проф. Гечев е депутат в 37, 42, 43 и 44-ото Народно събрание. Член е на комисиите по бюджет и финанси и по икономическа политика и туризъм. Владее съветски и британски език.

" Финансирането на партиите у нас досега подхожда на европейските практики "

- Проф. Гечев, по време на дебатите в пленарната зала за понижаване на партийните дотации от 11 на 1 лев за автентичен глас предупредихте ГЕРБ да не си вършат опит с по-малкото пари. Какви бяха претекстовете ви за това?

- Да, предизвестих ръководещите, че заиграването им с намаляването на дотациите за партиите е доста рисково за правилата на демокрацията. България е член на Европейския съюз и следва да съблюдава европейските практики. Финансирането на партиите в България досега подхожда на тях.

В последните години в Европа се мина към съвсем цялостно държавно финансиране на партиите. Едва под 5% от парите им са от членски импорт. Такива решения взеха през годините Германия, Швеция, Финландия, Франция, Белгия, Холандия, Англия. Изключение прави единствено Швейцария, която, прецизираме, не е член на Европейски Съюз. Тя е много богата страна и една от най-големите перачници на пари в света. Там страната не се ангажира с финансиране на политическите партии.

Всички страни членки на Европейски Съюз отделят бюджетни средства за прехрана на политическата си система. Принципите са едни и същи и има нюанси във финансирането. Някъде дотацията е в композиция - всички партии в Народното събрание получават поравно. Някъде към 25 на 100 се разпределя от сумата, а другите 75 на 100 се разпределят съгласно броя от гласовете или броя на депутатите, които съставляват всяка групировка.

Вторият принцип е, че размерът на държавната дотация се трансформира след всеки народен избор, защото броят на депутати, на общински съветници и други е друг. Третата наклонност като извод е, че сумите, които се отделят, се усилват непрестанно от 15-20 години, като нарастването за множеството страни е сред 60 и 80%.

По този метод страната поддържа системата на народна власт, финансира партиите, с цел да ги извади от зависимостите на едрия бизнес. България би трябвало да избере дали да следва политиката на Европейски Съюз, или да прави опити.

- Как бихте определили предлагането на ГЕРБ?

- Предложението на ГЕРБ е популизъм. Предлага ни се дотацията да бъде понижена на 1 лева, други желаят да бъде 0 лева За мен разлика сред двете оферти няма. Ако тези " хрумвания " бъдат признати, би трябвало да бъдат отразени и в Закона за политическите партии, с цел да бъде изменен методът за набиране на средства за партиите. Законопроектът на ГЕРБ е в нарушаване на парламентарните правила и на законодателството.

- Какво целят ГЕРБ със своето предложение?

- Целта е да бъде ликвидирана или притисната до стената главната опозиционна партия Българска социалистическа партия и дружно с нея всички вероятни партии с друго мнение от ръководещите. Да бъде затруднена работата им и да се сложи под риск тяхната самостоятелност. С дейностите си ръководещите желаят връщане на чл.1 от остарялата Конституция на България - закриване на другите партии и оставането единствено на една и нейните спътници на власт, които имат задоволително средства, с цел да ръководят без държавна дотация.

И Движение за права и свободи, и ГЕРБ разполагат с задоволително финансови благоприятни условия, с цел да оцелеят най-малко известно време без финансова помощ от страната. Това най-ясно проличава при ръководещите. ГЕРБ имат милиони на депозит. Това значи, че те се финансират и по различен метод. Съмнявам се, че той е легален, тъй като партиите по света се финансират или от страната, или композиция от страната и частни дарения, или от членски импорт, или от трите дружно.

От ГЕРБ настояват, че членският им импорт е към 100 хиляди лв. годишно. Но това поражда куп въпроси. Първо, какъв брой са членовете на ГЕРБ. 25, 37 ли са? Ако те в действителност събират посочената сума, която може да съберат, в случай че излязат на бул. " Руски " с шапка да вземем за пример, ще ги съберат за една седмица. Очевидно те, с цел да имат подобен голям депозит, не покриват разноските си единствено от членски импорт.

ГЕРБ имат и голяма администрация в централата си. И ние задаваме въпроси: дали не се финансират от рушвети към еврофондовете? Дали не се финансират към огромната и дребната бухалка от публичните поръчки и частни компании? Защото парите, които харчат отвън дотацията, която икономисват, значи, че получават пари и от други места.

Представители на ГЕРБ участват непрекъснато в медиите. Това е много скъпо, нали? Така че тук би следвало профилираните държавни институции да ревизират от кое място текат тези значителни тайнствени парични потоци към партията на Борисов.

- Народно събрание одобри на първо четене с гласовете на ГЕРБ, Оперативна програма и " Воля " измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 година, с които дотацията се понижава. Българска социалистическа партия разгласи, че стартира съвещания с останалите парламентарно показани партии за размера й.

- Да, добре е да има диспути по тематиката, само че не съм склонен с метода, по който те се вършат. Няма по какъв начин да бъдат обсъждани в Народно събрание законопроекти, които са били импортирани на тичешком сутринта в 9 часа и 1 минута, а същия следобяд да се провеждат комисии - без никакъв план и време за разглеждане, без време за създаване на различни разновидности. Трябваше казусът да бъде обсъждан с обществеността най-малко няколко месеца. И когато се изяснят позициите и има точни планове, законът да влезе за разискване в комисиите и в пленарната зала.

Въпреки всичко сред първо и второ четене ще предизвикваме полемика, тъй като Българска социалистическа партия постоянно е била за надзор на парите на данъкоплатеца, които се харчат. Ние поддържаме усилването и разнообразяването на контрола. Българска социалистическа партия е за по-голяма бистрота, както в действителност това се прави в Европа.

Предупреждаваме ръководещите, че в случай че на инат на опозицията гласоподават дефинитивно препоръчаното понижаване на дотацията, ще провокират величествен скандал. Те не трябва да се надяват, че ще им се размине и че няма да има реакции и у нас, и в европейските институции. Убедени сме, че Брюксел няма да разреши в страна членка на Европейски Съюз да се прави финансова разпра с една партия.

- ПГ " Българска социалистическа партия за България " ще внесе ли свое контрапредложение?

- Да, ще внесем контрапредложение, в съгласие с управлението на партията. То е: всички партии, които имат депозити, непохарчени до 3 юни, да ги върнат в бюджета. Това е заложено в законите на множеството страни от Европейски Съюз, а е известно, че и българските министерства, държавни организации и институции, когато не похарчат бюджетните си средства, ги връщат на страната.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР