Румен Гайтански, по-известен с прякора Вълка, все още е значима

...
Румен Гайтански, по-известен с прякора Вълка, все още е значима
Коментари Харесай

Вълка отново прибира лъвски пай заради боклука в София

Румен Гайтански, по-известен с прякора Вълка, към момента е значима фигура що се отнася до боклука в София. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на групата на Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет (СОС) Милка Христова.
Оказа се, че компания " Грийн партнърс " АД дава техниката за поддържане на чистотата в жк " Люлин ", " Красно село " и " Красна поляна ". 97% от парите по това перо, които Столична община дава на софийското общинско дружество " Чистота-Искър " АД, отиват за компанията на Вълка.
В консорциум с други компании " Грийн партнърс " взе участие в сметосъбирането и сметоизвозването и на още няколко града в страната. Изнесената през вчерашния ден информация дефинитивно удостоверява, че министър председателят Бойко Борисов малко на вятъра се гордее, че той е кметът, изгонил Вълка от боклука на София, разяснява в. " Сега ".
С решение на Столичния общински съвет „ Чистота-Искър ” събира и извозва боклука в трите региона, без да взе участие в процедура по Закона за публичните поръчки, която е наложителна за частните компании. Субсидията на сдружението за 2018 година е над 12 млн. лева Печалбата му за 2015 година и 2016 година е 2,7 млн. лева През 2017 година тя пада до 568 000 лева, а през 2018 година е едвам 18 000 лева
" Под формата на наемане на техника парите, които столичани дават на общинското комерсиално сдружение, изтичат към частна конструкция в нарушаване на Закона за публичните поръчки. На процедура то играе ролята на трансмисия, посредством която се преливат обществени средства в частни ръце ", разяснява Христова. Тя добави, че след голям брой сигнали дирекцията за вътрешен надзор към общината е назначила инспекция. Изготвен е отчет, чиито констатации са извънредно нелицеприятни, сподели Христова. " Да не кажа, че са такива, които ще доведат и до намесата на прокуратурата. Категорично настояваме този отчет да стане притежание на целия общински съвет, а да не бъде заметен комфортно под килима ", изиска тя.
От ГЕРБ признаха, че проблеми с " Чистота-Искър " има, само че обявиха, че ръководещите вземат ограничения. От април тази година сдружението било преобразувано от ЕООД в акционерно сдружение и е назначен съвет на шефовете като мярка против едноличното ръководство. Назначена била и цялостна финансова проверка на ръководството. " Фирмата закупи база за разполагане на техниката, защото не разполагаше с такава, само че още няма техника, с която да оперира. Затова се постанова да се наема от външни компании ", разяснява зам.-председателят на СОС от ГЕРБ Николай Стойнев. Той не отхвърли, че 97 на 100 от дотацията на " Чистота-Искър " са изхарчени за наемане на машини от частна компания и не отговори на въпроса за какво общинското сдружение е натоварено със сметосъбиране, откакто няма нужната техника .
Противно на изказванията на Стойнев скандалните практики на " Чистота-Искър " не са нов проблем. Дружеството от най-малко 12 години работи с външни реализатори, като някогашният началник Павел Граматиков прехвърляше съществени действия към своя компания. След голям брой сигнали и изявления за слепване на Граматиков с бизнеса с боклука през 2013 година кметът Йорданка Фандъкова най-сетне предложи той да бъде отхвърлен. Преди това той ръководи " Чистота-Искър " в продължение на 13 години. В момента изпълнителен шеф на компанията е Стефан Пейков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР