Румен ГЪЛЪБИНОВДанните за конкурентоспособността на българската икономика за 2018 г.

...
Румен ГЪЛЪБИНОВДанните за конкурентоспособността на българската икономика за 2018 г.
Коментари Харесай

Малко инвестиции, много бюрокрация

Румен ГЪЛЪБИНОВ

Данните за конкурентоспособността на българската стопанска система за 2018 година удостоверяват неналичието на прогрес по дълготрайните фактори за напредък. Такъв е профилът на българската конкурентоспособност съгласно годишника на международната конкурентоспособност на Института за развиване на ръководството (IMD, Швейцария)
Това е като при вложенията: за 10-годишен интервал 2007-2017 година директните задгранични вложения (ПЧИ) са намалели 10 пъти в безспорна стойност и 14 пъти като % от Брутният вътрешен продукт.
Имаме цялостен срив на непознатите вложения за интервала от 2007 - 2017 година Негативният тренд се задълбочава и през актуалната 2018 година, като за първото полугодие вложенията са 2 пъти по-малко спрямо предходната. Нещата са свързани, малко вложения - ниска конкурентоспособност.

Чуждите вложители от ден на ден заобикалят България


Според последното проучване на "Ърнст енд Янг " новите работни места от ПЧИ в България през 2017 година са с 30% по-малко по отношение на 2016 година Продължава изтеглянето на вложенията в дялов капитал и реинвестирана облага, което е сигурен симптом за намален дълготраен интерес от вложителите към България. Увеличението на дълговите принадлежности отразява продължаващото нарастване на задлъжнялостта в българската стопанска система и ниските упования за облага. Делът на вложенията в Брутният вътрешен продукт на България е намалял доста от 29% от Брутният вътрешен продукт през 2008 година на под 2% през 2017 година



Така ли ще продължаваме?

Мантрата за ниски заплати и налози към този момент не работи за привличане на вложители у нас и политиката по привличането им се нуждае от доста усъвършенстване. В това отношение би трябвало да се подчертава върху конкурентните преимущества освен на обособени производства, а също на географски и бизнес клъстери от стратегически браншове и промишлености. Стимулирането на вложения би следвало да се трансформира в приоритет за всяко държавно управление, като ограниченията да бъдат ориентирани към:
- възстановяване на капиталовата среда и ефикасна битка с корупцията;
- понижение на данъчната и осигурителната тежест в икономиката;
- понижение на бюрокрацията и въвеждане на електронните административни услуги през интернет;
- ограничение на лицензионните режими и безмълвно единодушие за всички разрешителни режими;
- отбрана на правата на благосъстоятелност и обезпечаване на равнопоставеност на всички пред закона.
За да стане България още веднъж атрактивна за вложителите, би трябвало да има ефикасна правосъдна система, ниски равнища на корупция и работеща администрация. Освен това - да се лимитират неефективните разноски от страна на страната и да се разрушават монополните практики. Когато тези процеси стартират, връщането на вложителите ще е въпрос на малко време. А в случай че станем членове на еврозоната и на Шенген, това биха били спомагателни преимущества за избор на България като капиталова дестинация.
Крайно нужна е и



една смела данъчна промяна

1) Не става дума за нови налози, а да се вкара необлагаем най-малко в съществуващото данъчно подоходно облагане, с цел да останат малко повече пари за хората и да използват. Така работещите с най-ниски приходи ще имат повече средства и ще са в положение да финансират увеличено ползване. Това незабавно влиза в комерсиалния оборот и съживява стопанската система.
2) А с цел да са по-достъпни цените, прибавям и диференцираното Данък добавена стойност - също широкоразпространено в Европейски Съюз. Това значи по-ниски ставки за храни, медикаменти, книги, учебници и други артикули и услуги от първа нужда, което ще ги направи по-достъпни. Европейска комисия предложи нови правила, които дават повече еластичност на страните членки да дефинират ставките на Данък добавена стойност и основават по-благоприятна данъчна среда. Държавите ще могат към този момент да плануват две обособени понижени ставки в размер сред 5% и общоприетата ставка, определена от страната членка, едно освобождение от Данък добавена стойност (или така наречен "нулева ставка ") и една ставка в размер сред 0% и понижените ставки.
3) Трябва да се понижи и общата ставка на Данък добавена стойност. Този налог се начислява наложително в целия Европейски Съюз, като страните сами дефинират размера му. Единственото условие е те да не са по-ниски от 15%. Така се основава по-благоприятна данъчна среда за растежа на стопанската система.
4) Увеличаване на праговете за регистрация по Данък добавена стойност, като компании с оборот от последните 12 месеца до 100 000 лева да бъдат освободени от наложителна регистрация по Данък добавена стойност, тъй като сегашните прагове са ниски и излишно натоварват дребните компании. Това ще спести разноски и ще насочи множеството старания да се управляват за злоупотреби огромните играчи на пазара.
5) Премахване на налог дял и понижаване на налога на едноличните търговци, като с това вършим огромен жест към вложителите и към дребния и междинния бизнес, а те са главната бизнес среда.
Ефектът от всички гореизброени ограничения за бюджета няма да е фрапантно понижаване на приходите, тъй като ще има увеличено ползване и търговски оборот. А като се понижи Данък добавена стойност, се понижава и мотивацията за злоупотреби с него. С тези ограничения сигурно ще има и интензивен растеж на стопанската система.
Друго, което би трябвало да се направи е



понижение на бюрократичните спънки и лицензионните режими

като се ползва безмълвното единодушие за всички регистрационни режими. Въвеждане на бърза регистрация посредством интернет и понижаване на регистрационните такси на компаниите.
Множеството регулации играят извънредно отрицателна роля за развиването на българската стопанска система и за обществото като цяло. Факт е и голямата корупция, която в огромна степен се подхранва от условията за всевъзможни разрешителни, без да са планувани ясни периоди и процедури за издаването им и надлежно без наказания за служителите в случаи на закъснение и произвол от тяхна страна. Неслучайно имаме известност на бюрократична страна, в това число и по повод привличането на задгранични вложители.
Фирмите в България не престават да се задушават от регулаторни режими и корумпирана администрация от всевъзможен мащаб. У нас има регистрирани над 2500 административни услуги и режими. Освен това се следи и наклонност към повишаване на административните структури, свързани с режими и регулации.
Колкото повече страната дава обещание да усъвършенства бизнес средата, като отстранява някои от регулаторните режими, толкоз повече техният брой пораства. Затрупва ни лавина от лицензионни, регистрационни и разрешителни документи, уреждащи връзките на жителите и бизнеса с страната и локалната власт. Голяма част от тях са въведени предумишлено и неточно за основаване на корупционни благоприятни условия. Непрекъснато има предпоставки за корупция или за надвишаване на нормативно регламентирани пълномощия. Така капиталовият климат в България е усложнен както от голям брой режими и такси, по този начин и от ширещата се измежду служителите корупция.
Ежегодно най-различни такси се събират от разнообразни общински и държавни структури - постоянно без да подхождат на качеството и бързината на предоставените услуги, а от време на време - и изцяло нелегално.


Какви са изводите

Изводът е, че настоящата система за понижаване на административната тежест и възстановяване на бизнес средата в България не действа дейно. Инвестициите понижават, тъй като редица регулационни режими са или корупционни, или неуместни, неизпълними и по-тежки, в сравнение с в други страни от Европейски Съюз. Преките вложения са първокачествен фактор за икономическия напредък, изключително за дребните отворени стопански системи като българската. Увеличението им може да обезпечи висока продуктивност и по-високи приходи, нужни за реализиране на догонващ напредък и висок стандарт на живот.
Към момента ръководството на ГЕРБ не демонстрира по какъвто и да е метод, че се интересува от тези проблеми, в които сме влезнали като в безкрайна серпантина.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР