Румънците са най-често даваната страна като пример за бедност и

...
Румънците са най-често даваната страна като пример за бедност и
Коментари Харесай

Румънците с 27% по-високи доходи от българите

Румънците са най-често даваната страна като образец за беднотия и ниски приходи в европейския щемпел. Дори по-често от другата най-бедна страна в обединена Европа - България. Но румънците към този момент получават с 27% по-високи приходи от българите, демонстрират данните на Евростат, предава bTV.

Само за последната година приходите в северната ни съседка са се нараснали с над 14%, а долната камара на румънския парламент гласоподава фрапантно нарастване на заплатите на лекарите и учителите до 2019 година, като лекарските заплати се чака да се удвоят и да стигнат 5000 лв. за началник на поделение.

Така румънците безапелационно печелят борбата на достойнството за предпоследното място за размер на заплатите в 28-членния европейски блок. И от ден на ден се приближават до централноевропейските страни, до момента в който се откъсват от България.

1419 лв. е междинната брутна заплата в 19-милионата страна на север от Дунав към юни 2017 година против 1034 за най-бедния член на Европейски Съюз.

След облагане в джоба на румънците влизат чисто 1020 лв., а след налози заплата у нас е 807 лв..

И в България, и в Румъния най-високи са приходите в IT бранша. Румънците, които работят в областта на осведомителните технологии, печелят приблизително по 3250 лв. преди облагане, против 2159 лв. у нас.

Голямата разлика в междинните приходи в двете съседки идва от огромния брой румънци, заети в промишлеността. Работещите в този бранш получават приблизително по 2600 лв. месечна заплата в Румъния против 1647 в България.

Заетите в банковия бранш, пенсионното обезпечаване и застраховането в Румъния получават приблизително 2427 лв. против 1612 лв. у нас.

Стартовата заплата на румънски преподавател е 841 лв. като държавното управление се ангажира да усили възнагражденията на младите учители до 1372 лв. през 2022 лв..

За начало на кариерата си учителите у нас получават 660 лв.. Нашето държавно управление даде обещание да вдигне стартовата учителска заплата с 15% още от септември и тя да стане 759 лв. преди облагане с налози.

Съществена е разликата в базовото възнаграждението на лекарите у нас и в Румъния - 1956 лв. месечно в Румъния против 1000 лв. в България.

Икономическият специалист Мика Зайкова счита, че Румъния има 1,5 пъти по-голям растеж на Брутният вътрешен продукт от нашия поради битката с корупцията. „ Там има приток на вложения, тъй като има бизнес климат за вложения. Те вършат действителни стъпки за справяне с корупцията, контрабандата и сивата стопанска система, а ние вършим мимикрия - първо, на промени, второ, на битка с корупция ", сподели Зайкова.

В Румъния има към 6 пъти повече непознати вложения, в сравнение с в България, отбелязва икономистът Кольо Парамов. И уточни доверието на огромните вложители в Румъния като съществена причина за повишението на заплатите.

По думите му сега България прави непознати вложения 100 милиона евро на месец, в годишен проект - към 1,1 - 1,2 милиарда. Страната ни се нуждае най-малко от 4 пъти повече непознати вложения, разяснява Парамов.

„ Вторият проблем е Валутният ръб. Ние имаме неприятно парично неравновесие, което сега блокира цялото развиване на България ", уточни Парамов.

„ Няма проблем да минем към еврото, тъй като всичко сега в България е в евро ", съобщи още той.

50% е сивата стопанска система у нас, 4,5 милиарда не влизат в данъчната система, пресметна още Мика Зайкова.

Статистиката демонстрира, че няма по какъв начин да разчитаме да станем по-богати с развиване на туризма, тъй като единствената сфера, в която заплатите сред България и Румъния не е забележителна, е обслужването. Работещите в хотели, заведения за хранене, магазини и така нататък получават малко под 600 лв. у нас против към 700 лв. в Румъния.

Румъния не е страна, на чиято стопанска система и стандарт на живот някой в Европа завижда. Но 19-милионната страна наподобява все по-богата, в случай че бъде погледната от южната страна на Дунав.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР