Румънците с преобладаващо мнозинство отхвърлиха мерките на управляващите, за които

...
Румънците с преобладаващо мнозинство отхвърлиха мерките на управляващите, за които
Коментари Харесай

В Румъния отхвърлиха мерките на управляващите за блокаж на борбата с корупцията

Румънците с преобладаващо болшинство отхвърлиха ограниченията на ръководещите, за които счита, че целят да затруднят оправянето с необузданата държавна корупция в правно необвързващ референдум, нанасяйки двоен удар против ръководещата Социалдемократическа партия, които също по този начин изгубиха поддръжка и в изборите за Европейски парламент, осведоми " Ройтерс ".

Двойното гласоподаване беше първият огромен тест за известността на социалдемократите , чиито промени на правосъдната система и измененията в законодателството за битка с корупцията провокираха остри рецензии от страна на европейската администрация в Брюксел и Съединени американски щати.
 Тежка загуба на евроизборите за ръководещите социалдемократи в Румъния
Тежка загуба на евроизборите за ръководещите социалдемократи в Румъния

Губят цели 12 % поддръжка спрямо предходните евроизбори

Референдумът, проведен по самодейност на центристкия президент Клаус Йоханис, който постоянно влизаше в конфликти със Социалдемократическата партия във връзка със правосъдната и икономическата политика, изиска гласоподавателите да решат дали на държавното управление би трябвало да се забрани да трансформира правосъдното законодателство посредством изключителни декрети - както може да го направи в този момент - и дали те желаят национална възбрана за всякаква прошка и опрощение за закононарушения, свързани с корупция.

Според данни на Националното изборно бюро изборната интензивност е била 41 %, което е над 30-те %, нужни за валидността му . Анализаторите чакат огромна част от гласувалите в референдума да са дали своят вот против ограниченията на ръководещите.

" Референдумът беше извънредно сполучлив . Благодаря ви, румънци. Това е явен избор за вярна политика, за същинска правдивост. Никой политик не може да пренебрегне вашето ясно гласоподаване за самостоятелна правосъдна власт ", настоя Йоханис.

" Резултатът от референдума е явна победа против Социалдемократическата партия ", посочи Сержиу Миску, който е професор по политически науки, като добави: " Референдумът беше проведен, с цел да подтиква протестния избор против Социалдемократическата партия... преди президентските избори. "

Румъния ще организира президентски избори по-късно тази година, като Йоханис е любимец да завоюва втори 5-годишен мандат. Парламентарните избори би трябвало да се проведат през декември 2020 година

Прокуратурата обезпечи поредност от присъди през последните години против депутати, министри и кметове, в това число водача на социалдемократите Ливиу Драгня. Разследванията им разкриха спорове на ползи, корист с власт, измами и възлагане на публични поръчки против подкупи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР