Румънци помагат за завършването на църквата Свети Пантелеймон в Бяла.

...
Румънци помагат за завършването на църквата Свети Пантелеймон в Бяла.
Коментари Харесай

Чужденци помагат с дарения за нова църква в Бяла

Румънци оказват помощ за завършването на църквата „ Свети Пантелеймон ” в Бяла. Храмът е чакан повече от 100 години. Изграждането стартира преди година, а с дарения се включиха десетки поданици на градчето. В момента единственото място, където се вършат църковните служби, е непретенциозен параклис, приспособен за работа в някогашна книжарница.

Обединени от вярата, жителите на Бяла се включиха в събирането на средства за построяването на църквата. Най-активни бяха децата, които на два благотворителни базара продадоха свои картички и картини за пет хиляди лв.. Със сумата беше купена камбана за храма. Местните хора имат вяра, че напълно скоро той ще отвори порти и чакат с неспокойствие денят, в който ще чуят камбанния звън.

Русанка Митева: От години тук са събирани средства ей там беше оградено едно място и беше несъмнено за черква, беше доста от дълго време, само че се провалиха нещата. Определиха място, събираха средства, събираха пари. Сега към този момент се надяваме, туй ще бъде добре доста.
Грубият градеж на храма към този момент е подготвен, а до седмица ще стартира монтирането на поръчаните към този момент прозорци и витражи. Освен беленчани, с подаяние за храма са се присъединили и хора отвън България.
Димитър Славов – кмет на Бяла: Куполите са подарък, дървения материал е подарък от един мой другар са подарък от кмета на община Градинари Тудор Флоре, без да му желаеме помощ изпрати един ТИР дървен материал румънски несъмнено карпатски за куполите които са сложени.
Предстои да бъде разисквано и вътрешното оформление на храма и направата на иконостаса и изписването на стените. За тяхното финансиране средства са дали обещание и от комисията по вероизповеданията и от държавното управление. Мечтата на беленчани е храмът да отвори порти на 27 юли, когато църквата уважава паметта на Свети Пантелеймон.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР