Румънското социалдемократическо правителство на Виорика Дънчила падна при вот на

Румънското социалдемократическо правителство на Виорика Дънчила падна при вот на ...

Румъния се запъти към предсрочни избори.


Румънското социалдемократическо правителство на Виорика Дънчила падна при вот на недоверие в парламента в четвъртък, предадоха световните агенции. Той беше поискан от опозицията за подкопаването на върховенството на закона и на авторитета на държавните институции. Правителството загуби парламентарното си мнозинство още през август, след като по-малкият партньор в управляващата коалиция - Алиансът на либералите и демократите, напусна коалицията заради политически различия. Националната либерална партия, най-голямата опозиционна група, внесе предложението за вот във вторник, когато лидерите ѝ заявиха, че са осигурили подкрепата на 237 депутати в двете камари, с четирима повече от необходимото мнозинството.

Опозицията обвинява правителството на Социалдемократическата партия, че подкопава върховенството на закона и политизира държавните институции, като назначава неспособни и корумпирани партийни членове. Социалдемократите са на власт от изборите през декември 2016 г. Очаква се в началото на следващата седмица президентът на страната Клаус Йоханис да свика за разговори за сформиране на коалиция парламентарно представените партии. Президентът трябва да посочи кандидат-премиер, който до 10 дни да представи в парламента предложение за министри и правителствена програма. Той ще има 60 дни, за да сформира правителство. Ако не успее, може да има втора номинация. Ако и вторият кандидат-премиер се провали в съставянето на правителство, парламентът трябва да бъде разпуснат и да се проведат предсрочни избори.

Въпреки своята непопулярност, Дънчила е решена да продължи с кампанията си за президентските избори през ноември, на които се кандидатира. Тя ще бъде временен премиер до сформирането на ново правителство.

ПРИЗИВ

Някои политици вече призоваха президента да се съгласи с график, който ще позволи предсрочни избори. "След три години на хаос, некомпетентност и безотговорност днес социалдемократите изгубиха властта", каза Дан Барна, лидер на съюз "Спасете Румъния". "Сега призовавам президента и отговорните румънски политически партии да се съгласят с конституционен път към разпускане на парламента и предсрочни избори", посочи Барна.Свалянето на правителството идва в навечерието на президентските избори през ноември, в които президентът Клаус Йоханис, който подкрепи вота, се кандидатира повторно.

Източник: segabg.com