Румънското правителство ще атакува в Конституционния съд ревизията на бюджета,

...
Румънското правителство ще атакува в Конституционния съд ревизията на бюджета,
Коментари Харесай

Румънското правителство дава на съд вдигането на пенсиите с 40%

Румънското държавно управление ще нападна в Конституционния съд проверката на бюджета, откакто опозиционната Социалдемократическа партия съумя да прокара в Народното събрание редица ремонти, измежду които нарастване на пенсиите с 40 % и по-високи заплати за учителите с 200 леи (80 лева.), оповестява през днешния ден в. " Адевърул ". Промените в бюджета, утвърдени с гласовете на няколко опозиционни партии, биха основали огромни стопански проблеми на държавното управление, показва вестникът.

Двете камари на Народното събрание утвърдиха във вторник законопроектите за проверка на държавния бюджет и на бюджета за обществено обезпечаване, които включват разпореждания със значително влияние върху бюджета. Сред тях са нарастване на пенсиите с 40 %, нарастване на заплатите на учителите с 200 леи (80 лева.) и спомагателни средства за кметовете, напомня " Адевърул ". Правителството на Лудовик Орбан оферираше нарастване на пенсиите с 14 %.

Според източници от ръководещата Национално-либерална партия (НЛП) жалбата до конституционните съдии ще бъде подадена от държавното управление, а не от НЛП като парламентарна партия, което дава повече време (20 дни, а не два) за внасянето на жалбата.

Чуждестранните предприемачи подлагат на критика нарастването на пенсиите, гласувано от Народното събрание, оповестява интернет изданието " Кю магазин ".

За да има Румъния икономическо бъдеще, което да премине през изборните цикли в интервал, в който здравната рецесия провокира стопански турбуленции измежду фирмите, най-отговорният жест от страна на институциите, които основават законите, е да обезпечат бюджет, който да подсигурява икономическо възобновяване, се показва в прессъобщение на Съвета на задграничните вложители, изпратено до " Кю магазин ".

Чуждестранните предприемачи означават, че съгласно Националната банка на Румъния структурните промени, които утвърдените от Народното събрание ограничения ще провокират върху бюджета, ще генерират най-големия недостиг през последните години - 11 % от брутния вътрешен артикул (БВП), което ще се отрази на потенциала на Румъния да си обезпечи достъп до европейските фондове и може да докара до промени от страна на интернационалните рейтингови организации.

Големият проблем на един толкоз огромен бюджетен недостиг е компликацията и даже невъзможността за финансирането му от финансовите пазари. В допълнение тези ограничения може да провокират преразглеждане на кредитния рейтинг на Румъния, което може да докара до в допълнение нарастване на цената на държавния дълг и да се отрази отрицателно на цялата стопанска система. Така конкурентността на Румъния ще бъде отслабена от вътрешната страна, а връщането на изгубените позиции ще докара до спомагателни разноски в средносрочен проект. Румъния към този момент се намира в процедура за несъразмерен недостиг и би трябвало да показа този месец на Европейската комисия тактика за фискална консолидация, както и Национален проект за възобновяване и резистентност, които да положат основите за отпущането на финансиране от Европейски Съюз, припомня Съветът на задграничните вложители.

" Кю магазин " припомня, че Съветът на задграничните вложители е асоциация, която сплотява най-големите вложители в Румъния с непознат капитал - над 120 от най-големите компании в страната с оборот, който съставлява една пета от стопанската система, които имат значителен принос в държавния бюджет.

В. " Ромъния либера " цитира коментар на водача на опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) Марчел Чолаку за нарастването на пенсиите. " Счупихме касичката на НЛП за локалните и общите избори ", декларирал Чолаку във връзка нарастването на пенсиите, което бе препоръчано от неговата партия.

" Не е правилно, че ще имаме проблеми с недостига. Заедно с моите сътрудници, със експерти от СДП, намерихме нужните запаси. В министерството на финансите тези пари съществуват. Могат да се употребяват и да дадем на пенсионерите това, което им се поставя. И това не е лепта, това е право (...) ", разяснява водачът на социалдемократите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР