Румънското правителство отвори нов фронт в продължаващата битка с президента

...
Румънското правителство отвори нов фронт в продължаващата битка с президента
Коментари Харесай

Румънското правителство съкрати бюджета на президента с 20%

Румънското държавно управление отвори нов фронт в продължаващата борба с президента Клаус Йоханис, като понижи бюджета на неговата администрация с към 20%.

Правителството, водено от Виорика Данчила, реши да редуцира средствата на кабинета на президента с към 2.3 млн. евро, като част от актуализация на държавния бюджет за 2018 година Според кабинета офисът на Йоханис не е оползотворил средствата, предопределени за него.

Други държавни органи, като разследващите служби и министерствата на енергетиката и външните работи, също са пострадали от бюджетни съкращения, написа Politico.

Говорителят на президента Мадалина Доброволчи съобщи, че администрацията е поела ангажимент да изразходва 80% от бюджета си до момента и отхвърли изказванията, че не изразходва отпуснатите й средства.

" Корекцията на бюджета няма нищо общо с нуждата от консолидиране на държавния бюджет, а е инструмент за бюджетно наказване за политическите съперници и за институциите, които не са подчинени на Социалдемократическата партия ", сподели Доброволчи.

Според нея орязването на бюджета е единствено един от многочислените опити на парламентарното болшинство, формирано от социалдемократите и съдружния им сътрудник либералите, да понижат ролята на президента посредством законодателни промени.

Йоханис, повдигнат за президент от Национално-либералната партия, непрекъснато се противопоставяше на ръководеното от социалдемократите държавно управление през миналата година и половина.

През април той прикани Данчила да подаде оставка, тъй като не се е допитала до него по отношение на проекта на държавното управление да реалокира посолството на страната в Израел.

През юли той бе заставен да освободи водещата фигура в битката с корупцията Лаура Кьовеши, с цел да се съобрази с решение на Конституционния съд, провокирано от тъжба, подадена от министъра на правораздаването.

Наложените от държавното управление съкращения в бюджета ще имат негативно влияние върху способността на президента да съставлява Румъния, сподели говорителката на Йоханис.

Президентът ще би трябвало да анулира срещата на върха на самодейността " Три морета " - конгрес на страните от Централна и Източна Европа, ситуирани към Балтийско, Адриатическо и Черно море, сподели тя.

Йоханис трябваше да бъде хазаин на срещата на върха в Букурещ в средата на септември, в която се чака да вземат участие 12 държавни и държавни ръководители, както и ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Намаляването на бюджета ще окаже влияние и върху дейностите по време на румънското председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата част на идната година.

Финансовият министър Еуген Теодоровичи отговори на опасенията, казвайки, че държавното управление има бюджет, избран за срещата на върха на самодейността " Три морета ", а до края на годината ще има задоволително пари, с цел да може Йоханис да пътува публично, съгласно румънската осведомителна организация Mediafax.

" Съжалявам, че се основава такава обстановка и че те считат, че би трябвало да излязат с такива изказвания. Това не е първият път, няма да е и последният път ", сподели Теодоровичи, като обави, че изказването на президентския кабинет за разпределението на бюджета му демонстрира, че членовете му нямат " добър опит в тази област ".

Администрацията на президента отговори, даде повече детайлности за това по какъв начин харчи парите си. Тя означи, че заплаща за пътешестване в чужбина, единствено откакто подпише контракти, свързани с тези пътувания, не преди. Президентството също няма да може да заплати за някои договорни отговорности, които към този момент има. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР