Румънското правителство одобри законопроект за закупуване на 32 изтребителя Lockheed

...
Румънското правителство одобри законопроект за закупуване на 32 изтребителя Lockheed
Коментари Харесай

Румъния купува 32 норвежки изтребителя F-16

Румънското държавно управление утвърди законопроект за закупуване на 32 изтребителя Lockheed Martin F-16 втора употреба от Норвегия. Поръчката се прави оценка на към 454 млн. евро и включва образование на спомагателен личен състав от Военновъздушни сили на Съединени американски щати, оповестява „ Аеротайм Хъб “.

" Това решение подсигурява в къс интервал от време основаването на равнище ескадрила на най-малък действен, ремонтен, планиращ и летателен потенциал, строго нужен за безвредната употреба на самолетите F-16, които ще бъдат закупени ", изясни в изказване румънското Министерство на националната защита.

Румънските военновъздушни сили към този момент експлоатират 17 самолета F-16, добити от Португалия през 2016 година Тези самолети ще заменят остарелите изтребители МиГ-21 LanceR, които понастоящем съставляват гръбнака на изтребителния флот на RoAF, като сега се експлоатират към 20 такива самолета.

Но откакто претърпяха голям брой произшествия, последният от които на 2 март 2022 година, управляващите оповестиха, че ще ускорят процеса на придобиване на норвежките изтребители. След едномесечно прекъсване на полетите в очакване на обзор на сигурността на флота, на 23 май 2022 година RoAF възобновява полетите с изтребители МиГ-21 LanceR. Тя ще продължи да ги експлоатира още една година до 15 май 2023 година
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР