Румънското правителство обяви, че увеличава с 15% бюджета за 2021

...
Румънското правителство обяви, че увеличава с 15% бюджета за 2021
Коментари Харесай

Нови, стари и още по-стари коли: Какво се прави в Румъния и какво у нас

Румънското държавно управление разгласи, че усилва с 15% бюджета за 2021 година на програмата за подмяна на най-старите коли от автопарка на страната с нови посредством връщане за скрап. Програмата е въведена преди повече от 10 години и подкрепя сполучливо процеса за възобновяване на автопарка на северната ни съседка. Очакава се сред 55 000 и 60 000 притежатели на остарели МПС-та в Румъния да се възползват от програмата през тази година и да подменят колите си с нови.

Съгласно изискванията на програмата, собстениците на остарели коли ще получават 1 500 евро при връщане за скрап на техните МПС-та и надлежно до 10 000 евро бонус при покупката на ново електрическо транспортно средство и до 4 500 евро при покупката на плъг-ин хибрид. Очакванията на държавното управление на Румъния са посредством тази мярка да се усъвършенства качеството на автопарка, да намалеят доста жертвите при пътни произшествия и да се усъвършенства качеството на въздуха в огромните градове.

Асоциацията на автомобилните производители в България предложи основаването на сходна скрапинг стратегия у нас още през миналата година, само че към момента няма отговор от съответните интституции. Въведените в европейските страни сходни стратегии с стопански тласък за увеличение на пазарното търсене на нови коли са подобрили доста положението на автопарка в тези страни, понижили са броя на ПТП и са подобрили положението на чистотата на въздуха, допълват от ААП.

Тяхното предложение е да се обезпечи бюджет от 50 милиона лв. за държавни
бонуси, които да се дават при покупка на нови МПС и връщане за скрап на коли на възраст над 15 години, както следва:
- Електрически - 10 000 лева.;
- Автомобили с хибридно/плъгин хибрид задвижване - HEV/PHEV – 7 500 лева.;
- С екологична категория „ Евро 6d” – 5 000 лева
Ако бъде призната програмата може обхване подмяната на 9 000 броя от най-старите коли в нашия автопарк .

От ААП споделят още, че връзката сред възрастта на колите и тяхната сигурност, сигурност и надеждност е задълбочено изследвана и неведнъж потвърдена в международен мащаб. Използването на остарели коли (такива на възраст над 15 години), в неприятно техническо положение, без да са оборудвани със модерни технологии за сигурност и екологичност, директно води до доста по-висока смъртност при пътни катастрофи и до замърсяване на въздуха с нездравословни излъчвания, което също е извънредно значим фактор за продължителността и качеството на живота.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР