Румънското правителство обмисля забрана на износа на дървесина в страни

...
Румънското правителство обмисля забрана на износа на дървесина в страни
Коментари Харесай

Румъния ще забрани износа на дървесина извън ЕС

Румънското държавно управление обмисля възбрана на износа на дървесина в страни отвън Европейски Съюз, разгласи новият екоминистър Костел Алексе. „ След като влязох в министерството, помолих сътрудниците от Генерална дирекция " Гори " да проучат възбрана за износа в страни отвън общността. За жал Европейска комисия не разрешава възбрана на какъвто и да било експорт в границите на общността. Но за нас това е значимо, тъй като обилни количества дървесина се изнасят отвън територията на Европейски Съюз “, изясни министърът. Румънските управляващи търсят решения на казуса с обезлесяването на страната и ограничение на незаконното изсичане, което съгласно някои оценки се равнява по размер на законната сеч. Миналата седмица президентът Клаус Йоханис съобщи, че противозаконната сеч би трябвало да бъде спряна и че е изискал от министъра на екологията да предприеме ограничения. „ Данните са плашещи. Незаконната сеч се равнява по количество със законната и това би трябвало да спре “, сподели президентът. В началото на ноември хиляди румънци излязоха на митинг в Букурещ против противозаконното изсичане на горите и актовете на принуждение, на които в последните месеци са подложени лесничеи и чиновници в горските стопанства в страната. Двама горски пазачи бяха убити в последните месеци от дървената мафия, а шестима чиновници в горски стопанства са станали жертва на бракониери през последните години по данни на профсъюза на горските пазачи. 650 чиновници пък са били обект на побои, набези с брадви, ножове и огнестрелно оръжие, откакто са засичали противозаконни секачи. Между 3 и 8 хектара гора в Румъния се изсичат всеки час, а годишно „ изчезват “ до 20 млн. куб. м дървесина, сочат данни на „ Грийнпийс “. В страната няма добра система за видеоконтрол на горите. Европейска комисия неколкократно предизвести Румъния да спре всеобщата сеч.
65% от девствените гори в Европа се намират в Румъния. Но единствено 20% от тях са включени в националните паркове. До 1990 година горите бяха държавна благосъстоятелност, само че половината към този момент са приватизирани и управляващите мъчно управляват горския бизнес на частниците. Един от най-големите купувачи на румънски дървен материал е Австрия, за която износът не може да се забрани.

---------

Клаус Йоханис: " Незаконната сеч вреди на водите, горите и почвата в страната и по тази причина съставлява опасност за националната сигурност.
 
 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР