Румънското правителство не подкрепя решението на Европейския парламент за избирането

...
Румънското правителство не подкрепя решението на Европейския парламент за избирането
Коментари Харесай

Румъния отново е против избирането на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор

Румънското държавно управление не поддържа решението на Европейския парламент за избирането на Лаура Кодруца Кьовеши за европейски основен прокурор. Това разгласи министър председателят Виорика Дънчила, представена от Ройтерс.

"На румънския дипломат в Европейски Съюз му беше подредено да гласоподава против избирането на Кьовеши за европейски основен прокурор. Ще кажа още един път: не поддържаме мандат за Лаура Кодруца Кьовеши ", сподели Дънчила пред публицисти.

Според Европейската комисия държавните промени на правосъдната система в Румъния спъват битката срещу корупцията в страната.

Европейският парламент към този момент дефинира избора си за Кьовеши. С днешното решение на посланиците в Съвета на Европейски Съюз се обрисува единогласие сред институциите.

Говорител на Европейската комисия посочи, че с това процедурата не завършва. Кьовеши може да бъде назначена след формалното оповестяване на края на междуинституционалните договаряния. Главният прокурор на Европейски Съюз разполага единствено с един мандат от седем години. Първоначално Европейската прокуратура ще проверява закононарушения с бюджета на Европейски Съюз.

Кьовеши е единственият претендент за поста на този стадий от процедурата. Тя бе по-рано началник на румънската антикорупционна прокуратура. Назначена за началник на румънската дирекция за битка с корупцията през 2013 година, тя оказа помощ да бъдат издадени многочислени присъди против държавни министри, депутати и кметове за измами, злоупотреби с власт и други закононарушения. Нейната неуморна работа й завоюва уважението на сътрудниците на Румъния. Правителството на социалдемократите и Ливиу Драгня я в профил от служба през юли 2018 година

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР