Румънският здравен министър Виктор Костаке подаде оставка по лични и

...
Румънският здравен министър Виктор Костаке подаде оставка по лични и
Коментари Харесай

Румънският здравен министър подаде оставка, след като поиска масово тестване

Румънският здравен министър Виктор Костаке подаде оставка по " персонални и професионални аргументи ". Това става на фона на въведеното в страната изключително състояние поради ковид, довел до 17 жертви и до 906 инфектирани.

Ден по-рано Костаке съобщи, че всички поданици на Букурещ ще бъдат тествани за ковид, написа Romania Insider. " Приехме стратегия, която ще стартира бързо. Искаме да тестваме цялото население на Букурещ чрез екипи, които ще вървят от врата на врата, както при южнокорейския модел. Много е значимо да създадем милиони проби. До края на седмицата ще имаме още 200 000 теста. Започнахме с един-единствен тест център през януари, а в този момент имаме най-малко 20 и желаеме да имаме по 1-2 във всеки окръг ", уточни Костаке пред Stirile PRO TV.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Обособени лечебни заведения

Здравният министър сподели, че пациенти с Covid-19 ще бъдат лекувани в лечебни заведения, обособени единствено за това, които ще са 30 в цялата страна. Тези, които демонстрират леки признаци, ще бъдат изпращани в хотели, където ще бъдат следени от лекари.

В момента болните са превозени в седем центъра по инфекциозни заболявания - два в столицата и пет за останалата част от страната. За да се предотврати заразяването на пациенти с други болести, които остават приети в болница, Костаке съобщи, че едните ще се държат настрана от другите.

" Не лекуваме ковид в лечебни заведения, които не за са ковид - това е основата на тактиката ни за битка с вируса. По една болница във всеки окръг ще стане болница за Covid-19 или два окръга ще бъдат групирани, с цел да има по-голяма обособена болница ", разяснява министърът.

Липса на потенциал

Още при оповестяването на тази тактика се появиха въпроси, като не стана ясно по какъв начин румънските управляващи ще съумеят да вкарат ограниченията. Например за тестването на всички поданици на Букурещ ще бъдат нужни сред 2 и 4 млн. теста.

Освен това потенциалът за тестване е доста по-малък. Според експертите единствено към 2000 теста могат да бъдат осъществявани дневно в Румъния.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР