Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че не смята, че

...
Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че не смята, че
Коментари Харесай

Клаус Йоханис: Не смятам, че е добро решение отделянето на Румъния от България по въпроса за Шенген

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи през днешния ден, че не счита, че разделянето на Румъния от България по въпроса за присъединението към Шенген е положително решение и дефинира сходен вид като " решение на последна инстанция ", съобщи Българска телеграфна агенция като се базира на Аджерпрес.

" Чисто теоретично въпросът с нидерландския избор има две решения: или Нидерландия трансформира избора си и споделя " да " - " да ", и на Румъния и на България, или се гласоподава настрана и остава " да " за Румъния и " не " за България. Лично аз считам, че влизането дружно в Шенген е доста по-добро, за предпочитане е пред другия вид. Представете си какво ще се случи, в случай че България, която не е тъкмо огромна европейска мощ, тя е наш добър сътрудник и комшия, остане сама пред мигрантската вълна, която не е спряла. Не мисля, че е положително решение. Решението за делене би било решение на последна инстанция, само че аз и моят екип не търсим такова решение. Ние търсим разновидността да влезем дружно ", уточни президентът преди срещата на върха на Европейски Съюз и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Брюксел.

Йоханис уточни, че за Съвета по правораздаване и вътрешни работи е бил квалифициран вид за раздалечаване във времето от България по въпроса за Шенген, а не за делене.

" Процедурите тук, в Брюксел, европейските процедури са доста комплицирани и разрешават доста разнообразни подходи. Това, което приготви и показа министърът на вътрешните работи, беше квалифицирано дружно с моя екип и не съдържаше делене, съдържаше раздалечаване, т.е. Румъния да влезе първа, а България - по-късно, само че вотът да бъде общ, единствено периодите на действителното влизане и изискванията на инспекция да бъдат по някакъв метод приспособени за всяка страна ", уточни президентът.

Попитан дали към момента се възнамерява такова раздалечаване, Йоханис отговори: " Това ще научим от многото полемики и договаряния с всички участници. Трябва да забележим нещата по този начин, както са. Този отрицателен избор има мощен резултат върху целия Съюз, тъй като ние работим въз основата на единството, на солидарността, не желаеме да стигаме до спорове сред нас, желаеме да стигаме до решения дружно и тогава може да се установи, че на всички места хората стартират да търсят по-положителния вид и по тази причина мисля, че дипломатическото решение е единственото осъществимо, само че ще имаме потребност от известно време ".

Според него присъединение на Румъния към Шенген е допустимо през 2023 година.

Президентът Йоханис взе участие през днешния ден в срещата на върха на Европейски Съюз и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), а на следващия ден - в съвещанието на Европейския съвет, по време на което ще повдигне въпроса за присъединението на Румъния към Шенген.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР