Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че повторно издига кандидатурата на

...
Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че повторно издига кандидатурата на
Коментари Харесай

Румънският президент издигна повторно кандидатурата на бившия премиер

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи, че наново издига кандидатурата на ръководителя на Национално-либерална партия Людовик Орбан за министър председател, оповестява РИА Новости.

Вчера румънският парламент гласоподава в поддръжка на избор на съмнение към държавното управление под управлението на Орбан. 261 от 465 депутати поддържаха това решение.

“След съвещания с всички партии и парламентарни групи дефинирам Людовик Орбан да образува държавно управление ”, съобщи Йоханис по време на брифинг, излъчен по Digi24.

През есента в страната встъпи демократично държавно управление, което искаше да поправи грешките на предходните министри от кабинета, само че ръководещата Социалдемократическа партия се опълчи на това. Йоханис счита, че в тази обстановка предварителните избори биха били разумно решение, само че не всички партии ще споделят позицията му, тъй че би желал още веднъж да види Орбан като министър председател.

Румънският закон планува след съвещания с депутати президентът да назначи министър-председател. Сега Орбан ще би трябвало да показа програмата и състава на кабинета си в парламента; той ще бъде утвърден за поста министър-председател, откакто получи най-малко 233 гласа от 465 измежду депутатите.

В началото на януари Йоханис и Орбан оповестиха, че страната има потребност от предварителни парламентарни избори, само че не обясниха по какъв начин тъкмо имат намерение да реализират това. Според румънското законодателство, в случай че депутатите два пъти отхвърлят претендент за поста министър-председател, препоръчан от президента, Народното събрание може да бъде разхлабен. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР