Румънският президент Клаус Йоханис, заедно с държавните глави на още

...
Румънският президент Клаус Йоханис, заедно с държавните глави на още
Коментари Харесай

9 президенти от Източна Европа подкрепиха Украйна. Без Радев

Румънският президент Клаус Йоханис, дружно с държавните глави на още няколко страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа, подписаха взаимно изказване, в което удостоверяват поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, заяви през днешния ден румънското президентство, съобщи Аджерпрес, представено от Българска телеграфна агенция.

" Ние, държавните глави на страни от Централна и Източна Европа, страни, чиито водачи посетиха Киев по време на войната и видяха със личните си очи последствията от съветската експанзия, не можем да останем безмълвни пред грубото нарушение на интернационалното право от страна на Руската федерация, заради което издаваме следната декларация: удостоверяваме поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Ние не признаваме и в никакъв случай няма да признаем опитите на Русия да анексира украински територии. Твърдо поддържаме решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година по отношение на бъдещо присъединение на Украйна ", се споделя в взаимното изказване.

Подписалите декларацията приканват Русия неотложно да се изтегли от всички окупирани територии.

" Подкрепяме Украйна в нейната защита против съветската инвазия, пожелаваме Русия неотложно да се изтегли от всички окупирани територии и насърчаваме всички съюзнически страни да усилят доста военната си помощ за Украйна. Всички, които правят закононарушения на експанзия, би трябвало да бъдат подведени под отговорност и изправени пред съда ", се споделя в документа.

Декларацията е подписана от президента на Румъния Клаус Йоханис, президента на Чешката република Милош Земан, президента на Естония Алар Карис, президента на Латвия Егилс Левитс, президента на Литва Гитанас Науседа, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президента на Република Черна гора Мило Джуканович, президента на Полша Анджей Дуда, президента на Словакия Зузана Чапутова.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР