Румънският президент Клаус Йоханис съобщи след днешния вот на недоверие

...
Румънският президент Клаус Йоханис съобщи след днешния вот на недоверие
Коментари Харесай

Румънският президент започва консултации с парламентарните партии утре

Румънският президент Клаус Йоханис заяви след днешния избор на съмнение против държавното управление на Социалдемократическата партия, че привиква парламентарните партии на съвещания на следващия ден за сформиране на ново държавно управление, оповестява осведомителният уебсайт Зиаре, представен от Българска телеграфна агенция.

" Решено е! Днес завоюва Румъния. Днес вотът на румънците, даден на 26 май на референдума, беше напълно и изцяло зачетен ", съобщи президентът, визирайки успеха на опозицията на европарламентарните избори и огромната поддръжка към свикания от него референдум за правораздаването.

" Падането на държавното управление на Социалдемократическата партия е естественият резултат на реакцията на цялото общество по отношение на злоупотребите и некомпетентността на това държавно управление ", добави президентът, като поздрави най-голямата опозиционна Национално-либерална партия (НЛП) и останалите партии от опозицията.

Президентът съобщи, че на следващия ден в 11.00 часа стартира съвещания с парламентарните партии, защото има незабавна потребност от ново държавно управление.

" Ще предложа като решение едно държавно управление с доста явен мандат, което да обезпечи ръководството до идващите парламентарни избори, без значение по кое време ще бъдат те. Предсрочни избори може да се създадат единствено в случай че има консенсус сред партиите. На консултациите ще установя в каква степен съществува подобен консенсус ", съобщи още Йоханис.

Вот на съмнение против държавното управление на Социалдемократическата партия, ръководено от премиера Виорика Дънчила, беше утвърден с 238 гласа на пленарно съвещание на двете камари на румънския парламент през днешния ден.

Лидерът на опозиционния Съюз за избавление на Румъния (ССР) Дан Барна съобщи след гласуването, че сега най-подходящото и естествено решение са предварителни избори, които може да се състоят през февруари или март идната година.

Асошиейтед прес отбелязва, че привикване на предварителни избори е малко евентуално да се случи в скоро време, защото президентските избори са планувани за идващия месец. Редовните парламентарни избори би трябвало да се състоят през декември 2020 година, отбелязва ДПА. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР