Румънският президент Клаус Йоханис обнародва в петък закон, който предвижда

...
Румънският президент Клаус Йоханис обнародва в петък закон, който предвижда
Коментари Харесай

Румъния ще праща в затвора всеки, който "използва колата като оръжие"

Румънският президент Клаус Йоханис обнародва в петък закон, който планува ефикасна присъда затвор за пияни, дрогирани или неправоспособни водачи, които причинят смъртоносна злополука. Съгласно нормативния акт водачите, които нямат шофьорска брошура или седнат зад кормилото, откакто са използвали алкохол или опиати, и провокират злополука с съдбовен излаз, към този момент няма да може да получават условни присъди.

" От през днешния ден всеки, който употребява автомобила като оръжие, убивайки себеподобните си, пийнал, дрогиран или без брошура, ще влиза в пандиза. Ефективно. Никой съд към този момент няма да може да дава условни присъди ", написа на страницата си със Facebook сенаторът от Социалдемократическата партия (СДП) Роберт Казанчук, който е един от основателите на проектозакона.

Нормативният акт е прочут под името " Законът Анастасия " и е наименуван по този начин в памет на четиригодишно момиченце, което е блъснато и убито от неправоспособна шофьорка на улицата пред дома си на 1 юни 2022 година в село в североизточния окръг Яш. Смята се, че 28-годишната жена е карала със скорост към 80 километра в час. Тя обяснила на служителите на реда, че няма брошура, само че е посещавала шофьорски курсове в Швеция.

Трагичният случай с дребната Анастасия, която губи живота си тъкмо в Деня на детето, става мотив за внасянето в Народното събрание на план за изменение на Наказателния кодекс, целящ, съгласно вносителите, " да предотврати и ограничи пътните драми и да докара до осъзнаване на наказателните последици от безразсъдството зад кормилото ".

Законодателната самодейност идва в подтекста, в който в над 90 % от случаите съдиите дават присъди до 3 години за непредумишлено ликвидиране, което значи, че присъдата автоматизирано става условна, отбелязва уеб сайтът ОбсерваторНюз.

Вносители на проектозакона са някогашният правосъден министър от СДП Роберт Казанчук и сенаторът на Национално-либералната партия (НЛП) Даниел Фенекиу. Проектът беше утвърден в края на юни от Камарата на депутатите, откакто преди този момент получи единомислещата поддръжка на Сената. По думите на Казанчук тази самодейност е отговор на действителните потребности на хората, на които им е омръзнало да виждат убийства по пътищата без никой да носи действителна отговорност за това.

" Със сигурност е значима стъпка, само че най-важната стъпка оттук насетне ще бъде да се знаят от жителите на Румъния тези разпореждания в Наказателния кодекс, които към този момент няма да разрешават на съдиите да произнасят условни присъди, когато сходно ликвидиране е осъществено от хора, които се качват зад кормилото без брошура, пияни или дрогирани ", уточни Казанчук, като посочи, че сходен водач е " нарушител, който употребява автомобила като оръжие ".

Той цитира данни на румънската полиция и Министерството на правораздаването, съгласно които " 20 000 души са изпращани на съд всяка година за ръководство на моторно транспортно средство без брошура, под въздействие на опиати или алкохолни питиета. Също по този начин всяка година губят живота си или са тежко ранени в произшествия, породени от водачи без брошура, пияни или дрогирани, към 500 души ".

Същевременно локалните медии припомнят, че Румъния от години има най-високото ниво на смъртност при пътно-транспортни катастрофи в Европейския съюз.

Според данни на Евростат, оповестени през юни тази година, Румъния е водач в " черната ранглиста " на страните с най-вече жертви при произшествия по отношение на броя на популацията, като през 2021 година в страната са регистрирани 93 смъртни случая на един милион поданици. На второ място е България с 81 жертви на един милиона поданици, а на трето Латвия със 78. На другия полюс е Малта със 17 починали на един милиона поданици, следвана от Швеция с 20 и Дания с 22 жертви на пътни произшествия.

Предварителни данни на Европейската комисия за 2022 година, оповестени през февруари, сочат, че Румъния остава и предходната година с най-голям дял на смъртните случаи при пътно-транспортни катастрофи - 86 на един милион поданици, следвана от България със 78 на един милион поданици. Средното за Европейски Съюз равнище е 46 смъртни случая на един милион поданици.

Около 2000 души губят живота си при пътно-транспортни катастрофи годишно в Румъния, а към 4000 души са ранени, като доста от тях остават с контузии за цялостен живот, показва ОбсерваторНюз. През 2022 година са регистрирани 4711 пътни произшествия, довели до над 5000 починали и ранени. От тях 236 са били провокирани от водачи, които са седнали зад кормилото, откакто са използвали алкохол, а други 10 са били под въздействие на опиати, отбелязва изданието.

Същевременно телевизия Диджи 24 цитира и друга ранглиста, в която Румъния е отпред в Европа: за най-вече произшествия дневно. През 2022 година в страната са ставали приблизително по 76 произшествия дневно, което значи над 28 000 произшествия за една година в цялата страна. В резултат на тези пътно-транспортни катастрофи всеки ден са умирали приблизително по четирима румънци, показва малкия екран.

" Законът Анастасия " си слага за цел да промени тези статистики, означават румънските медии.

" Дойде времето да сложим завършек на нещастията. Съществуващите досега публични статистики демонстрират, че сме преди всичко в Европа по брой смъртоносни произшествия. За шеста поредна година. (...) Конституцията подсигурява правото на живот и физическа цялост, а ние би трябвало да подсигуряваме спазването на това право ", акцентира сенаторът Роберт Казанчук, който е уверен, че по-строгите санкции ще оказват помощ за предотвратяването на други сходни нещастия. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР