Румънският президент Клаус Йоханис каза днес в Букурещ, че най-доброто

...
Румънският президент Клаус Йоханис каза днес в Букурещ, че най-доброто
Коментари Харесай

Клаус Йоханис: Най-доброто решение е Румъния и България да влязат в Шенген заедно

Румънският президент Клаус Йоханис сподели през днешния ден в Букурещ, че най-хубавото решение е гласуването за приемането на Румъния и България в Шенген да стане по едно и също време и двете страни да влязат дружно в Шенгенското пространство, съобщи румънската осведомителна организация Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

Оптимист съм, че ще продължим, с цел да намерим решения за австрийския избор и за нидерландския метод към България, защото най-хубавото решение, и това е ясно на всеки, е Румъния и България да бъдат гласувани по едно и също време, с цел да влязат дружно в Шенгенското пространство, сподели той в двореца Котрочени след срещата с ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола.

По думите му полемиките за присъединението на Румъния към Шенгенското пространство ще продължат. Той акцентира, че решението по този въпрос се взема в Съвета по правораздаване и вътрешни работи, а не от Европейския съвет и че въпросът за Шенген няма да бъде на дневен ред на Европейски съвет през февруари.

" Европейският съвет на 9 и 10 февруари няма да включва в дневния си ред въпроса за Шенген. Според мен по този начин или другояче е прекомерно рано, сподели Йоханис.

Според него до 15 януари " е мъчно да се повярва, че ще се разисква нещо " и не чака след две седмици да бъде решен " въпросът за австрийския метод и въпросът за холандския метод към България. "

Трябва да разберем, че тези въпроси би трябвало да бъдат решени преди ново гласоподаване в Съвета по правораздаване и вътрешни работи. Ще продължа всички полемики, само че не чакам на Съвет през февруари тази тематика да бъде обсъждана, тя ще бъде разисквана в коридорите на срещата сред нас, само че без да попада в заключенията ", добави Йоханис.

Европейският парламент и председателката Мецола бяха на наша страна през цялото време и предложиха, както посредством политическо гласоподаване, по този начин и посредством политически полемики, приемането на Румъния в Шенгенското пространство. Помолих президентката да резервира този метод и този оптимизъм и да продължи с нашата законна вяра, че през идната година, през 2023 година, Румъния ще стане част от Шенгенското пространство ", сподели още Йоханис.

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола сподели през днешния ден в Букурещ, че няма причина Румъния и България да не бъдат признати в Шенгенското пространство, съобщи Аджерпрес.

Няма основателна причина да не приветстваме Румъния и България в Шенгенското пространство, сподели Мецола на конференция с румънския президент Клаус Йоханис.

Мецола уточни, че се вършат старания тази обстановка да бъде решена допустимо най-скоро.

Ще продължим да слагаме този въпрос макар забавянията и разочарованието от 2022 година Тази обстановката ще продължи допустимо минимум. Казах и предходната седмица на Европейския съвет и приканих водачите на европейските държавни управления да изпълнят обещанията, дадени на тази страна преди 11 години. Просто няма основателна причина да не приветстваме Румъния и България в Шенгенското пространство, тъй като всички условия за присъединение са изпълнени, въпросът би трябвало да се реши и би трябвало да продължим напред, би трябвало да настояваме този въпрос да бъде решен през 2023 година, сподели тя. 

Роберта Мецола изрази оптимизъм по отношение на шведското председателство на Съвета на Европейския съюз, което стартира на 1 януари 2023 година

По отношение на тематиката за миграцията, повдигната от Австрия при налагането на ветото против присъединението на България и Румъния към Шенген, Мецола сподели, че това е тематика, която като цяло господства на европейските избори, а също и тематика, която според от страната, може да има сезонен аспект.

Външната граница на Европейския съюз е предпазена. Виждаме, че всички страни, в това число Румъния, ползват всички съставни елементи на достиженията на правото от Шенген, което дава отговор на всевъзможен тип опасения, които могат да се породят, добави ръководителят на Европейския парламент.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР