Румънският президент Клаус Йоханис и френският му колега Еманюел Макрон

...
Румънският президент Клаус Йоханис и френският му колега Еманюел Макрон
Коментари Харесай

Румъния и Франция ще си сътрудничат за премахването на дъмпинга на работна ръка

Румънският президент Клаус Йоханис и френският му сътрудник Еманюел Макрон оповестиха през днешния ден в Букурещ, че Румъния и Франция ще си сътрудничат за унищожаване на дъмпинга на работна ръка в границите на Европейски Съюз. Става дума за изпращането на служащи в чужбина, които да се трудят за по-ниски заплати, оповестява ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Макрон, който лобира измежду източноевропейските страни членки на Европейски Съюз за промяна на трудовите стандарти, приветства желанието за съдействие на Румъния. Планът, подкрепян от Европейската комисия, планува стягане на разпоредбите за краткосрочно командироване на служащи сред страните от Европейски Съюз, тъй че тези задгранични служащи да не получават възнаграждение по-ниско от това на локалните служащи.

Обяснявайки за какво страни с по-ниски заплати като Румъния и България би трябвало да поддържат промяната, френският президент попита: " Искате ли румънските заплати да останат непрекъснато под една трета от тези във Франция? " Йоханис призна, че желанието на източноевропейците да търсят по-добре платена работа в Западна Европа е разбираемо и сподели, че специалистите в този момент би трябвало да разработят техническите елементи за възстановяване на разпоредбите за краткосрочно командироване на служащи сред страните от Европейски Съюз.

При сегашните правила работодателите би трябвало единствено да заплащат на служащите минималната заплата на страната, в която те са командировани, до момента в който обществените осигуровки се заплащат в страната, от която идва служащият, а не в страната, в която е командирован. Страните от Западна Европа са обезпокоени, че това води до дъмпинг на работна ръка.

Макрон съобщи, че при липса на изменение на европейската инструкция за командированите служащи, фискалният дъмпинг, практикуван в някои страни от Източна Европа, може да докара до разрушение на Европейски Съюз. " Някои политици или настоятелен среди в Европа желаят да се възползват от структурните фондове и да развият модел, който е фискален и обществен дъмпинг ", уточни френският президент.

Както даде обещание по време на предизборната си акция, Макрон се надява да реализира в края на октомври в Брюксел съглашение с болшинство за редуциране на периода на командироване на служащи и за усилване на инспекциите против злоупотреби. Румънският президент изиска обособяване на въпроса за пътните превозвачи, които пътуват в Европа, който е доста сензитивен въпрос в Румъния, като френският президент е приел концепцията.

Друг жест от страна на Франция е това, че Макрон съобщи, че е подготвен да поддържа молбата на Румъния за влизане в Шенгенското пространство, само че единствено когато то бъде реформирано. " Вие сте в правото си да желаете включването ви в Шенген. Аз съм изцяло отворен за това ", сподели френският президент.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР