Румънският премиер Виорика Дънчила заяви днес, че посолството на страната

...
Румънският премиер Виорика Дънчила заяви днес, че посолството на страната
Коментари Харесай

Румъния ще премести посолството си от Тел Авив в Ерусалим

Румънският министър председател Виорика Дънчила съобщи през днешния ден, че посолството на страната в Израел ще бъде преместено от Тел Авив в Ерусалим, съобщи ТАСС, като се базира на румънското радио, заяви Българска телеграфна агенция.

Дънчила заяви това на конференция на Американско-израелския комитет по публични връзки в Съединени американски щати. " Радвам се да оповестя пред аудиторията на Американско-израелския комитет по публични връзки, че след приключването на разбора от всички конституционни участници в процеса на взимане на решения в моята страна и с цялостното им единодушие аз като министър-председател на Румъния и държавното управление, което оглавявам, ще преместим посолството на Румъния в Ерусалим, столицата на Израел ", сподели Дънчила.

Този въпрос провокира яростни разногласия в Румъния предходната година. През април държавното управление одобри меморандум за прекачване на посолството в Ерусалим, само че президентството реагира остро, като съобщи, че това ще бъде нарушаване на интернационалното право. Тогава Дънчила посочи, че този меморандум не съставлява дефинитивно решение, а единствено основава тематика за полемики. Румънското външно министерство заяви, че е почнал развой на разбори и оценки за прехвърлянето на посолството, с цел да се дефинира най-хубавият метод на деяние на Румъния в съгласуваност със стратегическите сътрудници и съдружници.

Политическото опълчване на десноцентристкия президент Клаус Йоханис и левоцентристкото държавно управление и парламентарно болшинство в Румъния приема най-различни форми и се изостря с наближаването на президентските избори в края на годината, отбелязва ТАСС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР