Румънският премиер Виорика Дънчила заяви, че не възнамерява да подава

...
Румънският премиер Виорика Дънчила заяви, че не възнамерява да подава
Коментари Харесай

Румънският премиер отказа да подаде оставка заради "тайната" договорка с Израел

Румънският министър председател Виорика Дънчила съобщи, че не има намерение да подава оставка, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

" Категорично не. Не виждам никакви аргументи да депозирам оставка, тъй като ме поддържа ръководещата коалиция - тъй като, по моя преценка, за тези три месеца имах положителни резултати ", сподели Дънчила в изявление за телевизионния канал " Румъния ти ви ". " Румънският президент няма пълномощия да уволнява премиера ", добави тя.

" Не сме казвали, че ще местим румънското посолство в Ерусалим още на следващия ден. Създадохме основа за съвещания с всички институции ", съобщи тя. Дънчила дефинира дейностите на министерството на външните работи и румънското държавно управление по въпроса като верни.

" Вероятно на президента не му харесва Виорика Дънчила, само че служебни връзки сред държавно управление и президент би трябвало да има и считам, че президентът би трябвало да намерения и да преразгледа метода си ", сподели министър председателят. " Ако той не направи това, ще отида по-дале ", добави тя.

По-рано румънският президент Клаус Йоханис съобщи, че смъква доверието си от премиера Виорика Дънчила и изиска оставката й. Главната причина за настояването са признатият от държавното управление конфиденциален меморандум за пренасяне на румънското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, както и двудневната аудиенция на министър-председателя в Израел на 25-26 април. Йоханис дефинира меморандума като " огромна неточност " и упрекна премиера в отвод от лоялно съдействие.

В хода на спора към преместването на румънското посолство в Ерусалим представителите на ръководещата коалиция поддържат премиера с претекста, че да смъква доверието от министър-председателя може само Народното събрание. Представителите на опозицията обаче оповестиха, че се готвят да слагат въпроса за доверието към държавното управление в Народното събрание. Те споделят, че външната политика на Румъния дефинира президентът, а като се е намесила в тази сфера, без да се съгласува с президента, министър председателят е основала парламентарен спор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР