Румънският премиер Виорика Дънчила заяви, че не възнамерява да подава

...
Румънският премиер Виорика Дънчила заяви, че не възнамерява да подава
Коментари Харесай

Защо се скараха президентът и премиерът на Румъния

Румънският министър председател Виорика Дънчила съобщи, че не има намерение да подава оставка, макар изказването на румънския президент, че смъква доверието си от нея.

"Категорично не. Не виждам никакви аргументи да депозирам оставка, тъй като ме поддържа ръководещата коалиция и тъй като, по моя преценка, за тези три месеца имах положителни резултати ", съобщи Дънчила. "Румънският президент няма пълномощия да уволнява премиера ", добави тя.

По-рано румънският президент Клаус Йоханис съобщи, че смъква доверието си от премиера Виорика Дънчила и изиска оставката й. Главната причина за настояването е признатият от държавното управление конфиденциален меморандум за пренасяне на румънското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, без да се съветва с президента.

Решението на Тръмп, което ще промени света

Йерусалим - за какво нажежава пристрастеностите, какво би трябвало да знаем

Йоханис съобщи, че Дънчила не се оправя с отговорностите на министър-председател и изиска обществено оставката й, единствено три месеца откакто тя стана първата жена министър председател на Румъния. Президентът няма пълномощия да уволни премиера, само че неговото искане ще окаже напън върху държавното управление, отбелязва АП.

Йоханис съобщи, че "г-жа Дънчила е предпочела да извършва партийни заповеди " и не се оправя с поста си на министър председател, трансформирайки по този метод държавното управление в "уязвимо място " за Румъния.

В края на предходната седмица водачът на ръководещата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня заяви, че държавното управление е приело меморандум за пренасяне на румънското посолство в Ерусалим. Премиерът Виорика Дънчила удостовери, а по-късно стана ясно, че документът е конфиденциален.

Президентът Клаус Йоханис, който дава отговор за външната политика, съобщи, че не е бил осведомен за решението за пренасяне на посолството и го дефинира като "лишено от солидни учредения ". Йоханис уточни, че сходно решение може да бъде взето единствено откакто израелците и палестинците реализиран решение за статута на града. По конституция президентът на Румъния има последната дума по отношение на преместването на посолството.

Тази седмица министър председателят Виорика Дънчила и Ливиу Драгня, който е и ръководител на Камарата на депутатите, направиха двудневно посещаване в Израел, за което бе обявено в последния миг. Президентът съобщи, че тази аудиенция е била изпълнена със "странности " и упрекна държавното управление в секретомания. Йоханис сподели още, че министър председателят не е имала мандат по време на визитата си.

"Не сме казвали, че ще местим румънското посолство в Ерусалим още на следващия ден. Създадохме основа за съвещания с всички институции ", съобщи в отговор Дънчила. Тя дефинира дейностите на министерството на външните работи и румънското държавно управление по въпроса като верни.

"Вероятно на президента не му харесва Виорика Дънчила, само че служебни връзки сред държавно управление и президент би трябвало да има и считам, че президентът би трябвало да намерения и да преразгледа метода си ", сподели още министър председателят.

Председателят на Сената Калин Попеску Таричану, който е водач на по-малкия съдружен сътрудник в държавното управление, реагира на настояването на президента, като подсети, че Народното събрание е този, който дава избор на доверие на премиера и държавното управление, и единствено Народното събрание може да го отдръпна.

Същата теза отбрани и авторитетният народен представител от ръководещата Социалдемократическа партия (СДП) Еуджен Николича, който дефинира жеста на президента като "пропаганден ".

Опозиционните партии обаче се солидаризираха с президента. Третата парламентарна мощ "Съюз за избавление на Румъния " (също в опозиция), разгласи, че ще стартира съвещания за внасяне на избор на съмнение против държавното управление.

Социалдемократическата партия и Алиансът на либералите и демократите имат болшинство в Народното събрание на Румъния. Председателят на ръководещата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня съобщи: " "Няма за какво да подава оставка и продължава да има нашата поддръжка ".

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести и любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР