Румънският премиер Виорика Дънчила ще се кандидатира за президент на

...
Румънският премиер Виорика Дънчила ще се кандидатира за президент на
Коментари Харесай

След троен удар през май румънският премиер ще се кандидатира за президент

Румънският министър председател Виорика Дънчила ще се кандидатира за президент на изборите през ноември, реши управлението на Социалдемократическата партия в опит да попречи на сегашния държавен глава Клаус Йоханис да завоюва втори мандат, съобщи EurActiv.

Кандидатурата й би трябвало да бъде одобрена по време на партиен конгрес на 3 август, само че Дънчила сподели след срещата: " Изборната обстановка не е лесна за нас, само че аз имам вяра в себе си и сътрудниците си ".

Петдесет и пет годишната Дънчила по-рано уточни, че няма предпочитание да взе участие в конкуренцията. Тя обаче бе подложена на напън от личната си партия, изключително откакто я оглави. Макар социалдемократите да преобладават в румънската политика през последните три десетилетия, от 2000 година не съумяват да завоюват президентския пост.

Тази година партията изпадна в мъчно състояние след троен удар през май. На изборите за Европейски парламент гласовете за нея паднаха от 37% през 2014 година до 23%. Лидерът й Ливиу Дрганя бе задържан за корупция, а на референдум над 80% поддържаха предлагането за възбрана за прошка и опрощение в случаи, свързани с корупция. Референдумът бе призован от Йоханис като опит да спре противоречивите правосъдни промени на ръководещите.

Виорика Дънчила, някогашен член на Европейския парламент, стана първата жена - министър председател на Румъния, откакто бе определена от Драгня за поста през януари 2018 година

Йоханис, който е дясноцентрист и намерено подлага на критика държавното управление, към този момент разгласи, че ще се кандидатира за втори мандат на изборите на 10 ноември. Шестдесетгодишният президент от немското малцинство в страната, определен през 2014 година, към момента се радва на високо равнище на доверие. Вчера обаче Дънчила изрази убеденост, че има късмет против него.

Новосформираният дясноцентристки алианс USR-PLUS към този момент дефинира претендента си - Дан Барна, ново лице в политиката. Алиансът бе изненадата на европейските избори, на които завоюва 22% от гласовете.

Бившият министър председател Кълин Попеску-Търичану, водач на по-малкия съдружен сътрудник Алианс на либералите и демократите, също се кандидатира, което може да докара до търкания в ръководещата коалиция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР