Румънският премиер Виорика Дънчила съобщи, че правителството ще приеме на

...
Румънският премиер Виорика Дънчила съобщи, че правителството ще приеме на
Коментари Харесай

Румънското правителството предвижда намаляване на ДДС за традиционните земеделски продукти

Румънският министър председател Виорика Дънчила заяви, че държавното управление ще одобри на днешното си съвещание изключително разпореждане , което планува понижаване на Данък добавена стойност от 9 на 5 % за обичайните аграрни артикули, сертифицирани от министерството на земеделието, оповестява Аджерпрес.

" Обмисляме увеличение на достъпа на румънците до здравословните артикули , с високо качество , които са все по-търсени на пазара на хранителни артикули. Ще понижим Данък добавена стойност от 9 на 5 % за доставката на тези категории храни - надлежно планински, екологични, обичайни артикули, сертифицирани от министерството на земеделието . Чрез намаляването на ставката на Данък добавена стойност по цялата дистрибуторска верига ще допринесем за понижаване на цените на тези артикули и по този начин ще насърчим хората да употребяват здравословни храни ", съобщи Дънчила при започване на държавното съвещание.

Миналата седмица Аджерпрес заяви, че намаляването на Данък добавена стойност от 9 на 5 % на обичайните и био артикули ще има общ бюджетен резултат в размер на 836 милиона леи през идващите четири години , като спадът на приходите се чака да варира от 106 милиона леи през тази година до 260 милиона леи през 2022 година

Вносителите на плана акцентират, че равнището на затлъстяване в Румъния регистрира възходяща наклонност: 9,1 % от пълнолетните хора са били затлъстели през 2014 година в съпоставяне със 7,9 % през 2008 година, а равнището на затлъстяване измежду децата се е удвоило през последното десетилетие.
В Румъния общоприетата ставка на Данък добавена стойност е 19 %, само че се ползват и две понижени ставки, надлежно 9 % за храни, медикаменти, протези, ортопедични артикули , доставка на питейна вода и доставка на вода за напояване и 5 % за книги, учебници, туристически услуги, кетъринг и други
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР