Румънският премиер социалдемократ Виорика Дънчила осъди в писмо до Европейската

...
Румънският премиер социалдемократ Виорика Дънчила осъди в писмо до Европейската
Коментари Харесай

Румънският премиер осъжда опит за сваляне на правителството със сила

Румънският министър председател социалдемократ Виорика Дънчила осъди в писмо до Европейската комисия " опит за събаряне на държавното управление със мощ " след бурни демонстрации на 10 август в Букурещ, съобщи Агенция Франс Прес, представени от Бтв.

Подобни опити за събаряне със мощ на едно законно държавно управление могат да съставляват рисков казус за демократичните страни, написа Дънчила. Брюксел удостовери, че е получил писмото.

Близо 450 души, в това число 30 представители на жандармерията, бяха ранени по време на тази антиправителствена проява, в която участваха над 80 000 души.

Силите на реда разпръснаха протестиращите със сълзотворен газ, водно оръдие и палки, откакто няколкодесетки хулигани се пробваха да пробият полицейския кордон.

Над 200 души подадоха тъжби против представителите на жандармерията, чиито дейности бяха оценени като " диспропорционални ".

Дънчила обаче съобщи, че силите на реда са работили законно, с цел да попречат на стачкуващи " да обхванат в централата на държавното управление " и упрекна дясноцентристката съпротива, че е подкрепила тези стачкуващи.

Румъния е постоянна страна и държавното управление се приготвя да поеме ротационното председателство на Европейски Съюз през януари, уточни румънският министър председател, макар че мнозина, в това число членове на Европейския парламент, акцентираха, че сегашната изпълнителна власт не е на висотата на тази задача.

Европейската комисия ще отговори " навреме " на това писмо, адресирано до ръководителя и заместник-председателя на Европейската комисия - Жан-Клод Юнкер и Франс Тимерманс, заяви представител пред Агенция Франс Прес.

Брюксел уточни във вторник, че " следи деликатно развитията в Румъния ", като акцентира, че стачкуващите са подлагали на критика " отстъпления във връзка с промяната на правораздаването и битката против корупцията ", за които се упреква лявото държавно управление.

След връщането им на власт в края на 2016 година социалдемократите осигуриха приемането на няколко проектозакона, застрашаващи независимостта на магистратите и целящи да дадат опция на политически виновни представители да избегнат правосъдни преследвания, акцентират техните критици. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР