Румънският премиер Лудовик Орбан съобщи днес, че заедно с президента

...
Румънският премиер Лудовик Орбан съобщи днес, че заедно с президента
Коментари Харесай

Президентът и премиерът на Румъния се договориха за предсрочни избори

Румънският министър председател Лудовик Орбан заяви през днешния ден, че дружно с президента Клаус Йоханис са решили, че е най-добре да бъдат проведени предварителни избори, само че не посочи по какъв начин ще стане това и дали има намерение да подаде оставка, оповестява уеб сайтът Зиаре.

Изявлението беше направено след диалози тази заран с президента в президентския замък Котрочени.

" Президентът и аз взехме решение, че е най-добре да организираме предварителни избори. Румънците демонстрираха ясно на референдума, на изборите, че към този момент не желаят на власт Социалдемократическата партия (СДП). В момента Народното събрание е доминиран от СДП и работи като спирачка, по тази причина е безусловно належащо властта да се върне на народа, жителите да изберат своите представители и Народното събрание да бъде правилно огледало на желанията на румънските жители ", съобщи Орба, представен от Българска телеграфна агенция.

На журналистически въпрос по кое време ще стартира процедурата, министър председателят съобщи, че " няма да разкрие тактиката ". " Ще намерим най-хубавите решения, с цел да дадем ход на процедурата за предварителни избори ", добави министър председателят. Той също по този начин отхвърли да уточни дата за възможните предварителни избори.

" Има два разновидността за пускане на процедура за предварителни избори (оставка или избор на съмнение - бел. Зиаре). В взаимозависимост от развиването на събитията ще прибегнем към единия или другия (...) Ние желаеме това, което желаят болшинството от румънците - Румъния да се насочи в вярната посока. Да не оставяме СДП повече да господства в Народното събрание, тъй като ще провали всички положителни начинания ", уточни Орбан.

Съгласно румънската конституция предварителни избори се привикват, в случай че в период от 60 дни Народното събрание два пъти отхвърли препоръчан състав на държавно управление. Президентът тогава може да изиска от ръководителите на двете камари разформироване на законодателния орган. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР