Румънският премиер Флорин Къцу съобщи, че е поискал уволнението на

...
Румънският премиер Флорин Къцу съобщи, че е поискал уволнението на
Коментари Харесай

Заради пожара в Румъния: Уволниха управителя на болницата

Румънският министър председател Флорин Къцу заяви, че е изискал уволнението на шефа на Болницата за инфекциозни заболявания в Констанца и е отстранил началника на Националната организация за мениджмънт на качеството в опазването на здравето след пожар в болничното заведение, при който починаха седем души, оповестява телевизия Диджи24.

Първоначално беше обявено, че са починали девет души, само че по-късно министърът на вътрешните работи Лусиан Боде съобщи, че жертвите са седем, а грешката е вследствие на връзката сред пожарникарите и болничния личен състав.

Къцу сервира съболезнования на фамилиите на жертвите.

" Недопустимо е да се случват сходни нещастия в лечебните заведения в Румъния и това е една реалност, която от тази година се опитваме да променим след цели 30 години, в които не беше направено съвсем нищо в здравната система в Румъния ", уточни той.

Премиерът съобщи, че чака отговор от експертите дали тази покруса е можела да бъде избегната.

" Поисках следствие в министерството на опазването на здравето, ще имаме резултатите през уикенда или в понеделник и ще ги показва. Знаем към този момент, че влязохме в четвъртата вълна без задоволително кревати, виждаме че отделенията също не са били готови ", уточни министър председателят.

Той сподели, че се е обадил на кмета на Констанца Верджил Кицак и му е споделил да уволни мениджъра на инфекциозната болница и че е подписал заповед за премахване на началника на Националната организация за мениджмънт на качеството в опазването на здравето, като акцентира, че " в болничното заведение имаме доста нередности ".

Ръководителят на Департамента за изключителни обстановки Раед Рафат от своя страна съобщи, че болничното заведение не е имала позволение за противопожарна сигурност. Той сподели, че Инспекторатът за изключителни обстановки е уведомил болничното заведение още през 2017 година, че би трябвало да получи такова позволение, само че лечебното заведение не е подало и до момента нужната документи.

Арафат уточни още, че в болничното заведение не е имало пожароизвестителна апаратура и че са открити " нередности и импровизации " в електрическите съоръжения.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР