Румънският политик и бизнесмен Себастиан Гица, който избяга от Румъния,

...
Румънският политик и бизнесмен Себастиан Гица, който избяга от Румъния,
Коментари Харесай

Румънски депутат, беглец от правосъдието: Получих политическо убежище в Сърбия

Румънският политик и предприемач Себастиан Гица, който избяга от Румъния, тъй като е правосъдно преследван, твърди, че е получил политическо леговище в Сърбия, оповестява осведомителният уебсайт Зиаре.

В Румъния Гица, който е някогашен народен представител от ръководещата Социалдемократическа партия, е упрекнат в пране на пари, взимане и предоставяне на рушвет, изнудване, търговия с въздействие и нелегално потребление на поверителна информация, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Получих политическо леговище, въпреки че е много тежка процедура ", съобщи Гица пред близката до ръководещите телевизия Антена 3.

Гица бе разгласен за липсващ на 21 декември 2016 година, когато не се яви на чуване в Националната дирекция за битка с корупцията. През януари 2017 година предприемачът бе разгласен за интернационално търсене. През април 2017 година бе арестуван в прелиминарен арест в Сърбия, откъдето бе освободен идващия месец под гаранция от 200 000 евро.

През август 2018 година Апелативният съд на Белград удостовери решение на Върховния касационен съд, с което бе отхвърлено искане на Румъния за екстрадицията на Гица. Според сръбските управляващи в Румъния Гица е преследван поради политическите си убеждения. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР