Румънският политически елит и общественост реагира остро на решението на

...
Румънският политически елит и общественост реагира остро на решението на
Коментари Харесай

Масов бойкот на Румъния срещу Австрия след решението за Шенген

Румънският политически хайлайф и общност реагира остро на решението на Австрия да не допусне Букурещ в Шенгенското пространство.

Румънското Министерство на външните работи извика австрийската посланичка и дефинира позицията на Австрия, като неприятелска.

„ Австрийската посланичка в Румъния беше извикана в Министерството на външните работи, където ѝ беше обявена позицията на Румъния и изразен митинга на външното министерство по отношение на неоправданата и неприятелска позиция на Австрия, която неизбежно ще се отрази на двустранните връзки “. В документа се отбелязва, че " този резултат е безусловно неправдив и лишен от всякаква справедлива мотивация. Позоваванията на австрийската страна на казуса с възходящия миграционен поток...са неприемливи, неточни и несправедливи, като се има поради, че всички данни, публично показани от Агенцията за граничен надзор на Европейски Съюз „ Фронтекс ”, ясно демонстрират, че през Румъния не минава миграционния маршрут от Западните Балкани, страната не е изправена пред миграционен напън и не е източник на вторична миграция “, акцентира румънското Министерство на външните работи, представено в локални и непознати медии.

„ Също по този начин беше изразен безапелационен митинг пред австрийската посланичка по отношение на обвиняванията на австрийските управляващи по отношение на така наречен напън върху австрийски компании (в Румъния), които са неприемливи, тъй като не дават отговор на действителността “, се споделя в известието.

Президентът Клаус Йоханис дефинира вота като надълбоко неправдив и че рискува да повлияе на европейското единение.

" Румъния заслужаваше да получи позитивен избор. Това се удостоверява от солидните данни, от резултатите от последните задачи за оценка на страните членки и на европейските институции. Само една държава-членка реши да пренебрегне тези действителности и да блокира европейското единогласие, необяснимо и мъчно разбираемо за целия Европейски съюз. Незаслуженото и безпричинно отношение на Австрия на днешното съвещание рискува да повлияе на европейското единение и доближаване, от които толкоз доста се нуждаем, изключително в сегашния геополитически подтекст ", съобщи президентът.

Председателят на румънската Камара на депутатите Марсел Чолаку написа във Фейсбук след оповестяването на решението, че " несправедливото опълчване на Австрия е безвъзмезден коледен подарък " за съветския президент Владимир Путин.

" Европейското единение и непоклатимост през днешния ден получиха тежък удар от страна, която в сложни времена избра да изостави европейските си приятели и да служи на... ползите на Русия ", съобщи Чолако. " Австрия явно е откъсната от Европа. “ Той добави, че Австрия може да чака Румъния да употребява правото си на несъгласие в Европейски Съюз, с цел да блокира стремежи на Виена по същият неоснователен метод.

Румънският министър на туризма Даниел Кадариу насърчи румънците да бойкотират австрийските ски курорти.

" Ясно е, че главната цел на румънските туристи в Австрия са ски пистите, само че всички знаем, че освен в Австрия има идеални условия за каране на ски. Подобни условия, може би даже по-добри в някои случаи, има в Швейцария, Италия, Франция, Германия ", сподели министърът на туризма.

Той окачестви като " неясно " отношението на австрийското държавно управление, което се опълчва на присъединението на Румъния към Шенген: " Няма нито механически причини, нито пояснение от позиция на икономическите ползи. Австрийският капитал участва в доста области в Румъния - банково дело, нефт, горско стопанство.

Кадариу съобщи пред Digi 24, че междинният брой на румънските туристи в Австрия е 370 000.

Либералният евродепутат Рареш Богдан изиска по време на изявление за Antena 5, румънските държавни компании да закрият сметките, които имат в австрийски банки в страната. Богдан упрекна Австрия в " предизвикателно, непоносимо, нападателно и безсмислено " държание по отношение на Румъния.

„ Днес Австрия беше срещу ползите на Румъния и на румънците. Държавните компании в Румъния, които сега имат банкови сметки, през които текат десетки, стотици милиони евро месечно през Райфайзен и Ерсте, са задължени от всеки обособен румънец да ги закрият ", сподели той.

Футболният клуб Университатя Крайова разгласи цялостен протест на австрийските сътрудници на клуба.
https://www.facebook.com/UCVOficial/posts/2458432090975874
„ След отвратителното отношение на Република Австрия да блокира достъпа на Румъния до Шенгенското пространство, Университатя Крайова, правилен на правилата, вкоренени в неговото ДНК, взе решение да глоби австрийските партньорски компании с цялостен протест “.

Представители на Университатя Крайова оповестиха, че от този месец клубът ще реалокира сметките си от австрийската акционерна банка Райфайзен, а доставките на горива и консумативи към този момент няма да се правят от станциите OMV-Petrom. Още повече, че от идната година обичайният летен лагер към този момент няма да се организира в планински курорт в Австрия, а в друга европейска страна, която има сходни условия за образование.

В обществените мрежи румънците не останаха по-назад в недоволството си. Стотици постове призоваваха за протест на австрийски компании, като и освен Red Bull, Pfanner, Strabag, Swarowski и към този момент упоменатите OMV, Райфайзен и Ерсте. Обвиненията, че Австрия работи като съдружник на Русия единствено се увеличаваха, циркулираха и апели за митинг пред австрийското посолство. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР