Румънският парламент отхвърли вчера искане на опозицията за оставка на

...
Румънският парламент отхвърли вчера искане на опозицията за оставка на
Коментари Харесай

Румънската опозиция обвини управляващите в "катастрофа" в усвояването на еврофондове

Румънският парламент отхвърли през вчерашния ден искане на опозицията за оставка на министъра на европейските фондове поради " злополука " в усвояването на безвъзмездната финансова помощ от общността, съобщи организация " Медиафакс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Предложението за оставка на министър Рована Плумб бе импортирано от опозиционните Национално-либерална партия (НЛП) и партия " Народно придвижване " и бе озаглавено " Усвояването на средствата от общността - една злополука марка СДП-АЛДЕ ", визирайки двете партии от ръководещата коалиция. Предложението обаче бе отхвърлено със 72 гласа " срещу ", 40 " за " и един " въздържал се ".

Двете опозиционни партии укориха Рована Плумб, която заемаше този пост и в първото държавно управление на Социалдемократическата партия (СДП) и Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ), че в средата на програмния интервал Румъния е усвоила единствено 10 % от предоставените средства и рискува да губи годишно милиарди евро.

Рована Плумб уточни на собствен ред, че обвиняванията на опозицията за асимилиране на незначителни суми или за закъснение на планове е годно по-скоро за 2016 година, а не за интервала, откогато СДП и АЛДЕ са поели властта. Тя цитира данни, съгласно които степента на асимилиране на еврофондове и вложения от Румъния е 16 %, при приблизително за Европейски Съюз ниво от 18 на 100.

" Румъния изпреварва страни членки на Европейски Съюз с десетки години опит в усвояването на безвъзмездните европейски фондове ", съобщи министър Рована Плумб.

Тя уточни, че за интервала 2014-2023 година Румъния има разполагаем общо 42.3 милиарда евро европейски фондове. По думите й досега страната се е възползвала от 46.7 милиарда евро, от които към 9.7 милиарда евро от сегашната финансова рамка.

Според опозицията обаче степента на асимилиране на средства по оперативната стратегия за районно развиване, по която са отпуснати 6 милиарда евро, е 0.37 %, а тази година има заплаха да бъдат изгубени също 1.4 милиарда евро по националната районна стратегия и по програмата " Човешки запаси ".

" Правителството на СДП и АЛДЕ сподели, че не е способно да ръководи тази сфера. С вашите дейности Румъния е наказана на беднотия ", съобщи от парламентарната естрада Джордже Стънга от НЛП.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4720)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР