Румънският Национален съвет за борба срещу дискриминацията реши днес да

...
Румънският Национален съвет за борба срещу дискриминацията реши днес да
Коментари Харесай

Глобиха румънски кмет, призовавал за контрол на ромската раждаемост

Румънският Национален съвет за битка против дискриминирането реши през днешния ден да глоби кмета на град Търгу Муреш Дорин Флоря с санкция на стойност 10 000 леи (2093 евро) поради " извънредно расистки " мнения по отношение на раждаемостта измежду ромската общественост, оповестява уеб сайтът Зиаре.

" Немислимо е в една демократична страна да се желае единодушието на управляващите, с цел да се зачене дете ", се акцентира в прессъобщение на съвета, предава Българска телеграфна агенция.

Санкцията идва, откакто Дорин Флоря разгласява във Facebook известия, в които твърди, че някои двойки, най-много от ромски генезис, вършат деца, единствено с цел да получават държавни помощи. Той предлага искащите да имат деца да бъдат подлагани на обществена анкета, с цел да получат позволение от управляващите, а в противоположен случай децата да им бъдат отнемани от страната.

" В Румъния има доста фамилии в неравностойно състояние (нямам поради хората с увреждания), а тези, които са работоспособни, само че не желаят да работят, тези, които раждат деца с единствената цел да имат източник на приход. Тези среди раждат нараснала престъпност, занемаряване, липса на обучение и така нататък ", написа във Facebook кметът.

Дорин Флоря предлага всички фамилии, които желаят да имат дете, да минават през наложителна анкета, която да включва: доказателство за устойчиво работно място и жилище; задоволително финансово положение; минималното несъмнено от закона равнище на образование; минималната избрана от закона възраст за родителство.

Националният съвет за битка против дискриминирането показва в решението си, че посланията на Дорин Флоря нарушават правото на достолепие на жителите от избрана обществена класа, надлежно от едно етническо малцинство, и съставляват " изказвания, подстрекаващи към ненавист, които минават границите на свободата на изложение ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР