Румънският министър на отбраната Василе Дънку заяви, че Румъния в

...
Румънският министър на отбраната Василе Дънку заяви, че Румъния в
Коментари Харесай

Румъния форсира придобиването на още две ескадрили F-16

Румънският министър на защитата Василе Дънку съобщи, че Румъния сега има 17 изтребителя F-16 и желае да форсира идването на останалите две ескадрили от Норвегия, заяви в. " Гъндул ".

В изявление за телевизия Б1 министърът уточни, че тече развой по подготовка на водачите. Той означи, че не е належащо всичките F-16 да летят по едно и също време.

" Всичките са в бойна подготвеност, не е належащо да летят всичките по едно и също време, има интервали, когато летят, да кажем, 15 от тях ", уточни министърът.

Той подсети, че е момента в Румъния има самолети на многонационалните сили.

" Имаме 22 самолета сега на многонационалните сили, които се намират у нас, в базите Къмпия Турзий или " Михаил Когълничану ". Има американски сили, англичани, италианци. Сменят се на ротационен принцип, има 22 самолета Юрофайтър Тайфун, доста съвременни самолети, с които можем да компенсираме неналичието на МиГ-овете ", съобщи Дънку.

През април Румъния разгласи, че стопира полетите на старите изтребители МиГ-21 Лансър поради високия брой катастрофи с тези самолети и че ще форсира покупката на използвани изтребители F-16 от Норвегия.

На въпрос дали румънските водачи са готови за самолетите F-16, министърът отговори: " Нашите водачи са подготвени за тези, които имаме сега. Трябва да подготвим още водачи (...) Говорихме и с американските сили да подготвим (пилоти) ускорено за двете ескадрили, които ще дойдат, тъй като желаеме да ускорим това идване на двете ескадрили, тъй че сме в развой на подготовка на водачите ".

Дънку уточни още, че бойната група на НАТО в Румъния има вероятност да стане непрекъсната, само че посочи, че за момента не е решено дали тя и останалите седем бойни групи, ситуирани в други съюзнички, ще имат 100 % непрекъснат темперамент.

" Ние желаеме непрекъснато наличие в Източния фланг, т.е. не става въпрос за това, че в този момент имаме жарък спор в тази зона (...) Все още не е решено дали основаните бойни групи, първите четири и по-късно другите четири, т.е. общо осем, имат непрекъснат темперамент на 100 %, тъй като към момента се разисква концепцията (...) Но за нас опасността е непрекъсната ", акцентира Дънку, представен от Българска телеграфна агенция.

Той съобщи, че бойната група в Румъния е построена с рамкова страна Франция, като са поканени също Португалия, Нидерландия и Белгия. По думите му може да се включат и други страни.

" Не знаем тъкмо по какъв начин ще бъде, може да бъде посредством ротация ", добави министърът.

Дънку посочи също, че Румъния е извънредно бдителна във връзка с Черно море и че разполага с " извънредно съоръжение " във военновъздушната база " Михаил Когълничану ".

Той добави, че сега има огромна обсада на Черно море поради минираните пристанища и стотиците бойни кораби, блокирани в украинските пристанища. По думите му интернационалното придвижване в Черно море е значително блокирано.

" Има блокаж и от вероятността на обстоятелството, че съветските сили не разрешават естествен търговски трафик тази зона (...) Ако погледнем картата, виждаме, че в действителност цялото море е блокирано ", означи той.

Министърът добави, че значителен проблем е периодическото отделяне на мини от минираните украински пристанища.

Дънку уточни, че ще разиска въпроса за разминирането и с турския си сътрудник Хулуси Акар, който през днешния ден е на посещаване в Букурещ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР