Румънският министър на енергетиката Вирджил Попеску съобщи, че се е

...
Румънският министър на енергетиката Вирджил Попеску съобщи, че се е
Коментари Харесай

Румъния възобновява преговорите с България за ВЕЦ Турну Мъгуреле-Никопол на река Дунав

Румънският министър на енергетиката Вирджил Попеску заяви, че се е договорил с българския си сътрудник Росен Христов да възобновят диалозите по плана за 840-мегаватова водноелектрическа централа Турну Мъгуреле - Никопол на река Дунав, заяви „ Румъния Инсайдер “.
Вирджил Попеску, министър на енергетиката на Румъния
Планираната централа, поделена поравно сред двете страни, ще генерира общо произвеждане от 4,4 GWh годишно, надлежно 2,2 GWh за Румъния.

Първите изследвания за тази водноелектрическа централа, която би трябвало да бъде приключена взаимно с България, са направени още през 60-те години. Главният изпълнителен шеф на Хидроелектрика, Богдан Бадеа, съобщи преди четири години, че планът е преференциален за Румъния и че компанията е подготвена да взе участие, само че обърна внимание на нуждата от ново съглашение сред двете страни.

" Инвестицията включва сключване на дипломатическо съглашение, като откакто бъде изразена волята на страните, Хидроелектрика е подготвена да взе участие в плана ", сподели тогава Бадеа, съгласно Economica.net.

Проектът включва две идентични като съоръжение и мощ водноелектрически централи, едната от които принадлежи на Румъния на левия бряг, а другата - на България на десния бряг.

За бъдещия хидроенергиен комплекс бяха препоръчани две площадки. На първото място, това, което е оценено по време на комунистическия интервал, общата инвестиция на румънската страна ще бъде 2,57 милиарда евро (според оценки отпреди четири години), от които 1,53 милиарда евро за електроцентралата. Второто място е по-евтино за създаване, само че поставената тук водноелектрическа централа ще създава по-малко (1,94 GWh, създадени от турбини с конфигурирана мощ 420 MW). Общите разноски за румънската страна ще бъдат единствено 2,09 милиарда евро, от които инвестицията в енергетиката е почти 1,25 милиарда евро. Предложената дълготрайност за създаване на хидротехническия комплекс е 8 години.

Както БГНЕС заяви през вчерашния ден, българският министър на енергетиката Росен Христов разиска с румънския си сътрудник Върджил-Даниел Попеску опцията за създаване на две водноелектрически централи на река Дунав, оповестиха от Министерството на енергетиката. “Такива електроцентрали има в Австрия, както и двустранни - в Сърбия и Румъния. Крайно време е България да се възползва от този естествен запас. Освен това по този метод получаваме и два нови моста над река Дунав ”, акцентира Христов. Предстои сключване на меморандум за съдействие по тези планове и детайлни изследвания за тяхната реализация, заяви още Христов. /БГНЕС

Букурещ / Румъния
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР