Румънският Конституционен съд поиска от законодателя – парламента или правителството,

...
Румънският Конституционен съд поиска от законодателя – парламента или правителството,
Коментари Харесай

В Румъния: Финансов праг да определя кой злоупотребил чиновник е престъпник

Румънският Конституционен съд изиска от законодателя – Народното събрание или държавното управление, да дефинира финансов предел на злоупотребата със служебно състояние, съобщи Българска телеграфна агенция, като цитира портала „ Зиаре”. Медиите в северната ни съседка означават, че това ще роди неповторима за Европа наредба.

Магистратите бяха сезирани от Бомбоника Продана, някогашна брачна половинка на ръководителя на ръководещата Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня. Двамата са са обвинени по дело за корист със служебно състояние и подстрекателство към корист със служебно състояние, при което вредите се пресмятат на 108 000 леи (23 653 евро).

В началото на годината румънското държавно управление одобри противоречиво изключително разпореждане, което декриминализира случаите на корист със служебно състояние, в случай че вредите са под 200 000 леи (около 44 500 евро). Нормативният акт провокира най-големите митинги в посткомунистическата история на страната и по-късно беше анулиран.

Лидерът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня бе наказан през април 2016 година на две години затвор условно за изборни измами. Присъдата е с четири години изпитателен период. Тя му попречи да стане министър-председател, макар че неговата партия завоюва парламентарните избори през декември 2016 година, тъй като закон от 2001 година не разрешава на наказани лица да бъдат членове на държавното управление.

През юли 2016 година Драгня бе изпратен на съд по ново дело с обвиняване в подстрекателство към корист със служебно състояние и интелектуална машинация по времето, когато е бил ръководител на Окръжния съвет на Телеорман. Ако бъде наказан по това дело, присъдата ще бъде ефикасна.

Румънският омбудсман, който е някогашен член на СДП, сезира Конституционния съд във връзка със закона, който не разрешава наказани лица да бъдат част от държавното управление. След доста отлагания Конституционен съд, в който болшинството съдии са близки до ръководещата партия, отхвърли сезирането като неприемливо, само че в претекстовете за решението уточни, че Народното събрание би трябвало да сложи на министрите същите условия, каквито имат и депутатите, а те нямат никакви рестрикции, свързани със правосъдни каузи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР