Румънският държавен глава Клаус Йоханис печели първия тур на президентските

...
Румънският държавен глава Клаус Йоханис печели първия тур на президентските
Коментари Харесай

Клаус Йоханис и Виорика Дънчила отиват на балотаж след вота за президент в Румъния

Румънският държавен глава Клаус Йоханис печели първия тур на президентските избори през днешния ден и ще се изправи на балотаж против някогашния министър председател Виорика Дънчила на 24 ноември, оповестява в. "Адевърул ", като се базира на резултати от вчерашния първи кръг при преброени 99,96 % от бюлетините.

Избирателната интензивност е била 47,66 %.

В чужбина са дали своят вот 675 348 румънски гласоподаватели, което е рекорден брой, написа изданието.

Според резултатите при преброени 99,96 % от гласовете Клаус Йоханис, подсилен от Национално-либералната партия, получава 36,65 % от гласовете. Лидерката на Социалдемократическата партия и някогашен министър председател Виорика Дънчила е събрала 23,80 на 100, а на трето място с 13,99 % се класира водачът на третата парламентарна мощ "Съюз за избавление на Румъния " Дан Барна. На четвърто място е самостоятелният претендент Мирча Дякону с 9,25 %, който бе подсилен от партиите Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) и "Про Румъния ".

След култивиране на резултатите от 705 изборни секции в чужбина от общо 835, класацията наподобява по следния метод: преди всичко е Клаус Йоханис с 53,82 %. Втори се класира Дан Барна с 26,42 %, на трето място е претендентът на партия Народно придвижване Теодор Палеологу с 6,33 на 100, на четвърто място е самостоятелният Мирча Дякону с 3,66 %, а Виорика Дънчила е едвам на пето място с 2,87 %.

Право на избор имаха общо 18,2 милиона румънски жители.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР