Румънските щъркели няма да мигрират тази година, а кафявите мечки

...
Румънските щъркели няма да мигрират тази година, а кафявите мечки
Коментари Харесай

Щъркелите не искат да мигрират, а мечките да зимуват

Румънските щъркели няма да мигрират тази година, а кафявите мечки отхвърлят хибернация и зимен сън. Защо, тъй като е задоволително топло вкъщи, написа румънското издание " Универсул ".

Експерти настояват, че някои румънски бели щъркели към този момент не вършат тежкото годишно пътешестване на хиляди километри на юг над Средиземно море, с цел да прекарат зимата в по-топлите климатични условия.

Може да не е толкоз добре като Африка, само че по-топлото време дава почти 10 000 щъркела причина да не пътуват.

" Те мигрират, тъй като нямат храна, само че в случай че има храна, те ще останат ", разяснява Овидиу Буфнила от Румънския орнитологическо общество.

По-меките зими също улесняват живота на румънските щъркелите: Храна като жаби, плъхове и други гризачи се предлага целогодишно, отбелязва Буфнила. " Това е първият резултат от световното стопляне ", добавя той.

Няма изследвания за тези модели, само че " до момента са ни докладвани 10 или повече случая... само че има от ден на ден и повече. Започна през 2013 година, в Могосоя имаше един щъркел, който остана през зимата, по-късно различен в Сф Георге, по-късно един във Фагарас... и има други, за които не знаем. "

Щъркелите, които са месоядни животни, намират храна на сметищата.

Кафявите мечки в Румъния също се оказват наранени от климатичните промени. Вместо да си устоят бърлога и да се устроят за 3-6 месеца зимен сън, топлото време ги държи будни, на открито и обикалят за храна, съобщи Кристиан Ремус Пап от Световния фонд за дивата природа в Румъния.
 Снимка 452665
Източник:

" Няма мечки, които да зимуват при тези температури. Обикновено те биха яли с цел да натрупат ресурси от мазнини и влязат в бърлогите си. Сега те употребяват енергийните си ресурси с цел да се разхождат в близост ", добавя той.

По това време на годината, когато е нула градуса по Целзий през нощта и 4-6 градуса денем, те стартират да зимуват. " Има доста образци за мечки, хранещи се с царевични люспи, които са били пуснати за диви прасета. Това е необятно публикувано събитие и е обезпокоително за нас, природозащитниците. "

Изменението на климата въздейства върху възпроизводството, защото като мачетата, нормално се раждат в бърлогите през януари и се хранят с млякото на хиберниралата майка. Малчуганите към този момент нямат заслон, а майчиното мляко е по-малко богато, което " мощно понижава възможностите за оцеляване ", разяснява Пап.

Пап отбелязва, че " дивите патици и лебедите към този момент не мигрират. Те резервират силата си и остават тук, като щъркелите, които вършат това все по-често. "

А румънските щъркели са като техните западноевропейски братовчеди. Португалия има десетки хиляди щъркели, които към този момент не прекосяват Средиземноморието до Африка, заяви National Geographic през 2016 година, след изследване.

Около 80 % от щъркелите в района се събират през зимата наоколо до депа за нежелана храна, заяви National Geographic. " Белите щъркели са били напълно мигриращи. Преди 80-те години на предишния век в Испания и Португалия нямаше бели щъркели ", изяснява Алдина Франко, еколог от Обединеното кралство, който управлява изследване.

Не единствено, че мигрират по-малко европейски щъркели, само че и крилата им стават все по-къси, изяснява Буфнила, като се базира на отчети от Полша. Топлото време донесе и нови типове птици в Румъния.

Полубеловратата мухоловка е почнал да гнезди в Румъния, а в страната се появи втори тип кукувица, огромната качулата кукувица.

Голямата качулата кукувица е паразит, който снася яйцата си в гнездата на други птици и е родом от Турция, Ирак, Испания и Африка.

Едно животно, което процъфтява в топлото време съгласно Световния фонд за дивата природа Румъния е чакалът, който се развъжда освен в Румъния, само че и в цяла Европа.
 Снимка 452666
Източник:
 Двойка щъркели остана да зимува край с. Богданци
Двойка щъркели остана да зимува край с. Богданци

Птиците към този момент са възрастни...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР