Румънските издания коментират днес оповестения вчера проект за бюджетна корекция,

...
Румънските издания коментират днес оповестения вчера проект за бюджетна корекция,
Коментари Харесай

Ромъния либерта: Йоханис се опитва да сплоти либералите преди изборите

Румънските издания разясняват през днешния ден оповестения през вчерашния ден план за бюджетна промяна, който планува понижаване на средствата за президентската администрация, Румънската разследваща работа, Службата за външно разузнаване, Службата за отбрана и защита, както и за редица министерства, предава Българска телеграфна агенция.

" Прави се позитивна промяна, само че се орязват парите на девет министерства, на службите и на президентската администрация ", разяснява в. " Евениментул зилей ". В. " Котидианул " цитира премиера Виорика Дънчила, която съобщи: " Корекцията е позитивна. Отчетени са спомагателни бюджетни доходи в размер на 6 милиарда леи след първите седем месеца ". Тя увери, че бюджетната промяна през август ще обезпечи всички нужни суми за погашение на пенсиите и заплатите в бюджетния бранш и уточни, че бюджетният недостиг след първите седем месеца е бил 1,3 % от брутния вътрешен артикул.

В. " Ромъния либера " оповестява, че президентът Клаус Йоханис е призовал опозиционната Национално-либерална партия (НЛП) да приключи вътрешните разногласия и да се концентрира върху европарламентарните и президентските избори идната година. Това е станало на среща, на която са участвали водачът на НЛП Лудовик Орбан, първият заместник-председател Ралука Туркан, някогашният ръководител на партията Алина Горгиу, някогашният водач на Демократично-либералната партия, която се сля с НЛП, Василе Блага, някогашният министър председател Емил Бок и други. Вестникът показва, че Йоханис, който преди да стане президент, оглавяваше НЛП, желае да се кандидатира за втори мандат на поста и се пробва да сдобри лагерите в партията, призовавайки ги към единение.

" Предизборна тактика: четири години незаинтересованост в двореца Котрочени, една година борба ", написа във връзка същата среща в. " Журналул национал ". Според изданието президентът напоследък е изоставил обществено демонстрираното си отношение в жанр: " не знам и не ме интересува " и прави опити да възвърне НЛП, която сега съгласно анализатора Богдан Киряк наподобява като " тротинетка без колела ". Политологът отбелязва, че като цяло предизборната тактика наподобява ще бъде продължение на опозицията по отношение на Социалдемократическата партия.

" Бедствие на стойност един милиард евро, тъй като нямаме огради ", написа в различен материал в. " Журналул национал " във връзка разпространяването на африканската чума по свинете, която нанася сериозен удар на свиневдъството в дълготраен проект. Всекидневникът разяснява, че до момента управляващите не са поели отговорност за разпространяването на вируса и че вместо да бъдат взети превантивни ограничения, се реагира едвам когато събитията станат форсмажорни. Изданието припомня, че Румъния се е сблъскала с вируса на свинската чума и през 2016 година, когато асоциацията на свиневъдите е поискала издигането на защитни огради по границите с Украйна и Молдова.

В. " Гъндул " оповестява за следствие във Военната прокуратура, откакто група жандармеристи се появили във видеоклип на поп-фолк реализатор. Инспекторатът на жандармерията в окръг Дъмбовица е подхванал следствие, откакто петима " маскирани " от мобилния отряд за интервенция са взели участие в клип на артиста Дани Мокану. Клипът към песента " Моля се за независимост " е от 2017 година и е събрал милиони гледания в интернет.

Източници настояват, че жандармерийският инспекторат е получил сумата от хиляда евро под формата на спонсорство от една фондация, с цел да позволи присъединяване на " маскраните " в клипа. По подигравка на ориста жандармерията в Дъмбовица взе участие със специфични елементи в обиски в дома на Мокану през 2017 година, когато чалга артистът беше разследван за сводничество от Дирекцията за следствие на проведената престъпност и тероризма, отбелязва изданието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР