Румънски депутати свалиха правителството на социалдемократите, водено от Виорика Дънчила,

...
Румънски депутати свалиха правителството на социалдемократите, водено от Виорика Дънчила,
Коментари Харесай

В Румъния 238 депутати събориха правителството на Виорика Дънчила

Румънски депутати смъкнаха държавното управление на социалдемократите, водено от Виорика Дънчила, съобщи ”Ройтерс ”, представена от ”Дневник ”. Следват преходно държавно управление и парламентарни избори в края на 2020 година Резултатите от гласуването демонстрират, че при нужни за вота на съмнение минимум 233 депутати против кабинета на Дънчила са дали своят вот 238 народни представители.
Румънското държавно управление загуби парламентарното си болшинство още през август, откакто по-малкият сътрудник на социалдемократите, Алиансът на либералите и демократите на Румъния, напусна обединението и се причисли към опозицията. Най-голямата опозиционна мощ, Националната демократична партия (PNL), внесе предлагането за гласоподаване на съмнение във вторник, когато водачите й обявиха, че са обезпечили нужната поддръжка.

Опозицията обвиняваше държавното управление на Социалдемократическата партия (PSD), че подкопава върховенството на закона и политизира държавните институции, като назначава неспособни и корумпирани партийни членове. " След три години на безпорядък, непросветеност и безнаказаност през днешния ден социалдемократите изгубиха властта ", сподели Дан Барна, водач на съюз " Спасете Румъния " (USR). " Сега приканвам президента и виновните румънски политически партии да се съгласят за парламентарен път към разформироване на Народното събрание и предварителни избори ", съобщи Барна.

Това е третото румънско държавно управление, свалено с избор на съмнение, след тези на Емил Бок (2009 г.) и на Михай Ръзван Унгуряну (2012 г.).

В началото на идната седмица президентът Клаус Йоханис ще стартира диалози за съставяне на коалиция от парламентарно показаните партии. По конституция президентът показва кандидат-премиер, който до 10 дни би трябвало да показа в Народното събрание предложение за министри и държавна стратегия. Кандидатът за министър председател разполага с 60 дни, с цел да образува държавно управление. Ако не успее, президентът разпорежда втора номинация. Ако и вторият кандидат-премиер не реализира триумф, Народното събрание би трябвало да бъде разхлабен и да бъдат създадени предварителни избори.

Въпреки скромната си известност Дънчила е решена да продължи с акцията си за президентските избори през ноември, където ще се кандидатира за държавен глава. До съставяне на ново държавно управление тя ще извършва функционалностите на краткотраен министър председател.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР