Румънски депутати свалиха правителството на социалдемократите, водено от Виорика Дънчила,

Румънски депутати свалиха правителството на социалдемократите, водено от Виорика Дънчила, ...

В Румъния 238 депутати събориха правителството на Виорика Дънчила.

Румънски депутати свалиха правителството на социалдемократите, водено от Виорика Дънчила, предаде ”Ройтерс”, цитирана от ”Дневник”. Следват преходно правителство и парламентарни избори в края на 2020 г. Резултатите от гласуването показват, че при необходими за вота на недоверие най-малко 233 депутати срещу кабинета на Дънчила са гласували 238 народни представители.
Румънското правителство загуби парламентарното си мнозинство още през август, след като по-малкият партньор на социалдемократите, Алиансът на либералите и демократите на Румъния, напусна коалицията и се присъедини към опозицията. Най-голямата опозиционна сила, Националната либерална партия (PNL), внесе предложението за гласуване на недоверие във вторник, когато лидерите й заявиха, че са осигурили необходимата подкрепа.

 

Опозицията обвиняваше правителството на Социалдемократическата партия (PSD), че подкопава върховенството на закона и политизира държавните институции, като назначава неспособни и корумпирани партийни членове. "След три години на хаос, некомпетентност и безотговорност днес социалдемократите изгубиха властта", каза Дан Барна, лидер на съюз "Спасете Румъния" (USR). "Сега призовавам президента и отговорните румънски политически партии да се съгласят за конституционен път към разпускане на парламента и предсрочни избори", заяви Барна.

 

Това е третото румънско правителство, свалено с вот на недоверие, след тези на Емил Бок (2009 г.) и на Михай Ръзван Унгуряну (2012 г.).

 

В началото на следващата седмица президентът Клаус Йоханис ще започне разговори за сформиране на коалиция от парламентарно представените партии. По конституция президентът посочва кандидат-премиер, който до 10 дни трябва да представи в парламента предложение за министри и правителствена програма. Кандидатът за премиер разполага с 60 дни, за да сформира правителство. Ако не успее, президентът възлага втора номинация. Ако и вторият кандидат-премиер не постигне успех, парламентът трябва да бъде разпуснат и да бъдат произведени предсрочни избори.

 

Въпреки скромната си популярност Дънчила е решена да продължи с кампанията си за президентските избори през ноември, където ще се кандидатира за държавен глава.  До сформиране на ново правителство тя ще изпълнява функциите на временен премиер.

Източник: frognews.bg