Румънската централна банка започна разследване за предполагаемо пране на пари,

...
Румънската централна банка започна разследване за предполагаемо пране на пари,
Коментари Харесай

Румъния започва мащабно разследване за пране на пари в банковата си система

Румънската централна банка стартира следствие за хипотетично пране на пари, заяви Bloomberg.

Ще бъдат тествани 17 кредитни институции – половината от банковия бранш - които са разкрили персонални и корпоративни сметки, съдържащи преводи, които не могат да бъдат обяснени или „ покачват подозрението за неправомерност “, удостовери в телефонно изявление за медията Николае Синтеза, началник на отдела за банков контрол в Румъния.

Повод за инспекциите са „ съмнителни преводи “ в половината от комерсиалните кредитори на желаещата да одобри еврото за своя валута страна, които провокираха съмнения отвън балканската страна, разяснява Bloomberg.

Получихме предизвестия от чужбина и след рутинна инспекция открихме някои подозрителни сметки в множеството банки “, споделя Синтеза. „ Разследването стартира през предходната година и е много комплициран развой, тъй че не знаем какъв брой време ще отнеме да го приключим. Рано е да се приказва за евентуални наказания ", прецизира той.

Румъния следва образеца на други страни от Европейския съюз (ЕС), като усилва мерите си за битка против прането на пари, защото се стреми да одобри еврото по-късно през това десетилетие, до момента в който блокът се пробва да се оправи с прането на пари с нов правилник. Скандали от сходно естество раздрусаха през последните години някои страни членки, като Латвия и Естония, както и няколко банки, в това число Danske Bank, което пък затрудни пътя на най-новите членки на Европейски Съюз към единната валута, обобщава Bloomberg.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР