Румънската премиерка Виорика Дънчила беше избрана начело на управляващата Социалдемократическа

...
Румънската премиерка Виорика Дънчила беше избрана начело на управляващата Социалдемократическа
Коментари Харесай

Румънският премиер стана лидер на местните социалисти

Румънската премиерка Виорика Дънчила беше определена отпред на ръководещата Социалдемократическа партия на Румъния по време на ексклузивен партиен конгрес, съобщи Агенция Франс Прес. Това стана месец откакто партийният водач Ливиу Драгня влезе в пандиза за корупция и след изненадващото партийно проваляне на евровота, оповестява Novini.bg.

``
реклама

Пред делегатите на конгреса Дънчила призна, че партията претърпява сложен интервал, само че увери, че войната не е изгубена. Социалдемократите, които са дирек на румънския политически живот от рухването на комунизма през 1989 година, се върнаха на власт през 2016 година

Първата задача на новата партийна лидерка ще бъде да откри подобаващ претендент, който да се изправи против Клаус Йоханис на президентските избори тази есен.

Дънчила беше наричана марионетка на Драгня, откогато беше определена за министър председател през януари 2018 година Днес тя пледира за по-тесен разговор с европейските сътрудници, което е разграничение от изявленията на Драгня, избрал пътя на спора с европейските институции.

Премиерът разкритикува и противоречивата промяна на правосъдната система, осъществявана от левицата от 2016 година и породила рецензии от Брюксел и протестна вълна, която беше невиждана от рухването на комунизма.

Смята се, че тази правосъдна промяна ще е от изгода на някои политици, разследвани за корупция и че точно тя е довела до провалянето на социалдемократите на евровота. Това през днешния ден призна в речта пред делегатите на конгреса самата Дънчила.

В борбата за лидерския пост Дънчила се бореше против четирима кандидати. Тя събра 2828 гласа. На конгреса участваха 4000 делегати.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР