Румънската компания за транспортиране на газ Transgaz обедини усилията си

...
Румънската компания за транспортиране на газ Transgaz обедини усилията си
Коментари Харесай

Румънската Трансгаз поднови офертата за гръцката DESFA


Румънската компания за превозване на газ Transgaz сплоти напъните си с испанската компания Regasificadora del Noroeste в опит да закупи част от гръцката компания DESFA, за която гръцката страна пусна 66% за продажба, заяви profit.ro.

Офертата на Romgaz, подадена дружно с GRTgaz (преди това Gaz de France) на Engie, беше отхвърлена през октомври, защото консорциумът " не съумя да извърши избрани законови разпореждания ".

За разлика от други вложители, Transgaz е наясно и прави оценка DESFA освен във връзка с паричния поток, който генерира, само че и във връзка с стратегическата позиция: договарянията за отвесния газов кулоар Гърция-България-Румъния бяха обновени през 2017 година.

Гръцката газопреносна инфраструктура ще укрепи позицията на Transgaz във отвесния газов план север -юг, целящ да свърже Транс Адриатическия водопровод (TAP) с Румъния и по-нататък с инфраструктурата на Централна Европа.

Transgaz е подготвен да заплати същата цена като тази, контрактувана от азербайджанската Socar, за 66-процентния дял в DESFA, а точно 400 млн. Евро, заяви през декемри 2016 година Agerpres, цитирайки гръцкия ежедневник Kathimerini.

Припомняме, че Socar, който излезе от договарянията с Гърция за 66-процентния дял в DESFA, не е измежду претендентите в този момент. Socar като покупател беше пресметнал 66-процентния дял на стойност 260 млн. Евро, по отношение на 400 млн. Евро, цена-маркер, поискана от Гърция.

Socar преразгледа офертата си и я понижи, откакто през декември 2013 година, когато Гърция одобри закон за транспротните такси, който предвиждаше по-ниска сума, в сравнение с се очакваше от купувача.

През 2016 година DESFA заяви за доходи от € 170 млн. и за € 34 млн. чиста облага.

By bne IntelliNews, December, 2017

Преводът е оповестен в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР