Румънската икономика работи на високи обороти, а държавата позволи на

...
Румънската икономика работи на високи обороти, а държавата позволи на
Коментари Харесай

Румъния внася хиляди чужди работници. Но какви са правата на местните?

Румънската стопанска система работи на високи обороти, а страната разреши на фирмите в страната да наемат още 3000 задгранични служащи от страни отвън Европейски Съюз до края на годината.

През последните години страната годишно приема по 5500 задгранични служащи. Така бе и при започване на 2017 година, само че те се оказаха незадоволителни. Затова държавното управление реши да добави още 3000.

Въпреки високия стопански напредък, страната е изправена пред остра рецесия на работната мощ и редица други проблеми на трудовия пазар.

Увеличаването на броя на задграничните служащи " ще обезпечи търсенето на работна мощ в избрани браншове, които не могат да бъдат покрити от румънски служащи ", се споделя в документа, публикуван от държавното управление.

Кристиан Ербасу, ръководител на Федерацията на работодателите в строителството, неотдавна съобщи, че неговата компания Constructii Erbasu ще внесе 100 чиновници от Виетнам, а притежател на ресторант в Букурещ докара 12 чиновници чак от Непал.

Румънската стопанска система е във напредък и несъмнено има потребност от непознати служащи, само че какво се случва с локалните?

Според някои специалисти северната ни съседка е изправена пред обществено злополучие, като 40% от работната мощ в страната работи за минималната работна заплата или по-малко.

Според формалните данни, към 30% от общите контракти заплащат националната минимална работна заплата или по-малко. Изследователите на труда имат вяра, че действителната цифра е към 40%. Така или другояче, това е голямо количество. В Германия да вземем за пример единствено 9% от служащите са на минималната работна заплата.

" Плащат ни, сякаш сме страна на неквалифицирани служащи ", споделя Петру Дандеа, общоприет секретар на най-големия румънски профсъюз Cartel Alfa.

 Икономиката на Румъния е на ръба на прегряването. Какво я чака?
Икономиката на Румъния е на ръба на прегряването. Какво я чака?

Страната е най-слабата частица в ЦИЕ, счита специалист

Трудовото законодателство в северната ни съседка надалеч не е благосклонно към служащите. Правилата за сдружаване са за извънредно комплицирани, като са нужни най-малко 15 чиновници, с цел да се сътвори синдикат.

Колективното трудово договаряне - главният инструмент за договаряне на по-добри условия на труд - също е доста мъчно постижимо, като за него са нужни най-малко 21 души. То е лимитирано до чиновниците в огромни компании или държавни институции, а повече от 1.28 млн. чиновници на процедура са лишени от него.

Така огромна от служащите в северната ни съседка нямат право на групови трудови контракти и би трябвало да договарят възнагражденията си самостоятелно с работодателя.

Работодателите обаче наподобява са удовлетворени от трудовите правила. Новият кодекс " има позитивно влияние върху икономическия растеж на Румъния ", счита Андреа Роман, представител на Американската комерсиална камара в страната.

Румънските синдикати упрекват и Европейската комисия, че вместо да съблюдава спазването на правата на служащите, тя се интересува само от механизма на установяване на минималната работна заплата.

В отчет от 2012 година Еврокомисията споделя, че системата за договаряне би трябвало да се реформира, с цел да бъде " по-малко централизирана " и да докара изцяло ограничение на въздействието на синдикатите при определянето на заплатите.

Настоящият състав на Комисията обаче не споделя тези хрумвания. " Това не е моята позиция, а сегашната комисия е за обществено уравновесена политика ", декларира еврокомисарят по обществените въпроси Мариан Тисен.

" Представители на асоциациите на работодателите и на синдикатите считат, че Румъния е била употребена като " морско свинче " от задгранични вложители, за децентрализиране на груповото договаряне ", твърди Аурора Триф, обществен академик от Дъблинския университет и учител по ръководство на човешките запаси, в свое изследване, оповестено в European Journal of Industrial Relations.

Профъюзите хвърлят виновността за промените на трудовия пазар в Румъния върху Американската комерсиална камара и Съветът на задграничните вложители. " Румънският модел е изнасян за други страни от Централна и Източна Европа, а задграничните вложители желаят да го разширят и в западноевропейски страни ", настояват синдикатите.

Резултатът от това е " пагубен " за румънското общество. " Бавно се трансформираме в работещи небогати. Ако двама чиновници, които работят на минималната заплата, решат да основат семейство, да имат дете, това ще е злополука. Те няма да изкарват задоволително, с цел да могат да си заплащат сметките. Не приказваме за прищявки, а за вдишване на главните ежедневни разноски ", изяснява Василе Гогеску, президент на синдикалната организация на профсъюзите в търговията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР