Румънката магистратка, иконата на борбата с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши,

...
Румънката магистратка, иконата на борбата с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши,
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши остава единствен кандидат за поста главен прокуро на ЕС

Румънката магистратка, иконата на битката с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши, е към този момент единствен претендент за поста основен прокурор на Европейската прокуратура, откакто Париж е изразил подготвеност да изтегли кандидатурата на нейния френски съперник, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес.

Румънският президент Клаус Йоханис разгласи, че Франция към този момент е подготвена да поддържа кандидатурата на Кьовеши, която е някогашен началник на румънската антикорупционна прокуратура. В телефонен диалог френският президент Еманюел Макрон е споделил на Йоханис, че ще изтегли кандидатурата на Жан-Франсоа Бонер и ще поддържа кандидатурата на Кьовеши, се споделя официално съобщение на румънското президентство. Бонер, който е магистрат полиглот, минал през Евроджъст - европейския орган за съдействие в региона на правораздаването, и Кьовеши, бяха единствените двама най-подходящи претенденти да оглавят бъдещата европейска прокуратура, която ще се бори с измамите и която би трябвало да проработи в края на 2020 година

Кьовеши беше подкрепена от сегашния Европарламент, до момента в който Бонер бе желан от Европейския съвет. Двете институции трябваше да реализират компромис. Вчера новият ръководител на Екологичен потенциал Давид Сасоли напомни в изказване цялостната поддръжка на евродепутатите за румънската магистратка. Социалдемократите, които ръководят в Румъния, водиха акция за дискредитирането на Кьовеши, която е доста известна измежду обществото, само че е подложена на критика от част от политическата класа.
Румънското държавно управление беше обект на рецензии от досегашната Европейска комисия и от предишния Екологичен потенциал поради противоречивата огромна промяна на правосъдната система, която рискува да отслаби битката с корупцията и да подкопае правовата страна.

Новата европейска прокуратура ще бъде самостоятелен орган, претрупан с битката с закононарушенията против финансовите ползи на Европейски Съюз, като корупцията или трансграничните измами с Данък добавена стойност за над 10 милиона евро. Поради липса на консенсус измежду 28-те страни членки, 22 от тях ще вземат участие в задействането на органа, чието седалище ще е в Люксембург. Пет страни взеха решение към този момент да не вземат участие в него и това са Швеция, Унгария, Полша, Дания и Ирландия, както и Англия, която е напът да напусне Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР